SPLIT

Sud odlučio: Šuta ostaje do javnog natječaja

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Predstavljene nove cijene usluga tvrtki Split parking i Promet
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Premijer Andrej Plenković na obilježavanju 33. obljetnice osnutka HDZ-a Split
11.02.2023.
u 09:16
Splitski Trgovački sud je odbio zahtjev Grada Splita da se novi predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta izbriše kao član Uprave "Vodovoda i kanalizacije" i odredio ga kao privremenog upravitelja. Gradonačelnik Puljak rekao da je poziciju dobio na poklon isključivo zato što je član HDZ-a, jedina kvalifikacija mu je guranje kroz stranačku hijerarhiju
Pogledaj originalni članak

Na odluku splitskog Trgovačkog suda koji je odbio zahtjev Grada Splita da se Tomislav Šuta izbriše kao član Uprave "Vodovoda i kanalizacije" (ViK) i upiše Tomislav Prljević te je upravo Šutu odredio kao privremenog upravitelja, u petak su reagirali i splitski gradonačelnik Ivica Puljak i privremeni upravitelj Šuta. Sudac Ivan Bakalić ustvrdio je kako je njihov zahtjev za upis u sudski registar neosnovan zato što je prijava potpisana od strane Grada Splita koja nije osoba ovlaštena za zastupanje i od strane predsjednika nadzornog odbora. Prihvatio je protuprijedlog Kaštela, Solina, Podstrane, Klisa, Dugopolja, Segeta, Marine i Lećevice da se privremenim upraviteljem firme proglasi Tomislav Šuta. Do izbora novog direktora na natječaju.

Grad Split, vlasnik je 56,83 posto ViK-a, a ostali su suvlasnici okolni gradovi i općine. Odluka o opozivu Tomislava Šute, inače novog predsjednika splitskog HDZ-a, donesena je običnom, a ne dvostrukom većinom (protiv nje su bili HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici), što je u suprotnosti s mišljenjem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na koje se pozvao Trgovački sud.

Tomislav Šuta, nakon odluke suda je najavio kako u ViK-u ostaje kao privremeni ravnatelj do okončanja natječaja na koji se neće javiti.

-Godinu dana sam izložen politički motiviranim pritiscima gradonačelnika Ivice Puljka koji me na različite nezakonite načine pokušava onemogućiti da vodim poslovanje VIK-a. Iako je sud odlučio da je postupak moje smjene koju je proveo Grad Split nezakonit, što mi je moralna satisfakcija, ne sumnjam da će se nezakoniti postupci i pritisak Puljka koji me, redovito neosnovano i bez dokaza, blati u medijima, nastaviti. Stoga odlazim iz tvrtke Vodovod. Ni u jednom trenutku mi nije bila namjera da se grčevito borim za mjesto direktora, ali kao profesionalna i odgovorna osoba nisam smio i htio da ViK ostane bez odgovorne osobe za zastupanje kako se ne bi zaustavilo poslovanje društva - poručio je Šuta.

Reagirao je i splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

-Split je grad u kojem građani u 21. stoljeću ne mogu piti vodu nakon svake kiše. Split je grad koji gubi 58 posto vode u mreži prije nego ona dođe do krajnjih korisnika i grad Split je grad u kojem projekti aglomeracije kasne. Gradi se tipičnim HDZ-ovskim tempom kojim se provodi i obnova. Bivši direktor ViK- a, tvrtke čiji je Grad Split većinski vlasnik, aktualni predsjednik gradskog HDZ-a fotelju direktora je dobio na poklon isključivo zato što je član HDZ-a, jedina kvalifikacija mu je guranje kroz stranačku hijerarhiju – istaknuo je Puljak. On kaže kako

pozdravlja presudu suda koja je u suštini smijenila direktora i imenovala privremenog upravitelja. -Na takav način je donesena odluka koja je u interesu grada Splita. T. Šuta nije više direktor ViK-a nego je privremeni upravitelj s vrlo ograničenim ovlastima koje služe da ViK pripreme za izbor nove uprave. Očekujemo da će se natječaj raspisati u najkraćem mogućem vremenu. Gospodin Šuta je rekao da se više neće kandidirati, mislim da je taj odlazak morao najaviti puno ranije - poručio je Puljak.

>> VIDEO: Liječnica mora platiti više od 100.000 eura ako želi prije roka otići iz bolnice

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar southman
southman
20:28 14.02.2023.

Pljucak