Suđenje za Pukanićevo ubojstvo: Oko suda trostruki obruč

Foto: Pixsell
specijalci
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
puki
Foto: Pixsell
specijalci
25.01.2010.
u 10:19
S obzirom na profil optuženika te činjenicu da je među njima i Slobodan Đurović, policija, i pravosudna i obična, zasigurno ništa neće prepustiti slučaju.
Pogledaj originalni članak

Kada početkom veljače na zagrebačkom Županijskom sudu počne suđenje Robertu Mataniću te ostalima koje USKOK tereti za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008., bit će to bez sumnje ne samo medijski jedan od najeksponiranijih slučajeva proteklih godina, nego i suđenje od velikog sigurnosnog značenja.

Petrač, Zagorec, Matanić

Naime, zasigurno je da će se, kao i u svim sličnim suđenjima, u procjene sigurnosnog rizika, osim pripadnika osiguranja pravosudnih tijela (pravosudnih policajaca, koji, među ostalim, rade i na sudu), uključiti i Uprava za zatvorski sustav te policija.

Konkretno, to znači da će vjerojatno režim ulaska u sud i izlaska iz njega biti znatno drukčiji nego u “normalnim” danima te da će kontrole stranaka biti znatno jače i strože, a nije nemoguće ni da će oko zgrade suda vrijediti i poseban prometni režim. Nadalje, s obzirom na profil optuženika te činjenicu da je među njima i Slobodan Đurović, kum Sretena Jocića, kojem srbijanski mediji tepaju da je “najjači Srbin na Balkanu”, policija, i pravosudna i obična, zasigurno ništa neće prepustiti slučaju.

Drugim riječima, optuženike za bombaško ubojstvo u Zagrebu do suda će sigurno voditi i s njega odvoditi do zuba naoružani policijski specijalci. Uostalom, to su radili i tijekom istrage, ali i tijekom nekih prijašnjih suđenja, za koja je napravljena procjena da su sigurnosno rizični (Petrač, Zagorec...).

No, ovo će suđenje ponovno otvoriti i već toliko puta postavljeno pitanje - je li zgrada zagrebačkog Županijskog suda, smještena u središtu grada, te sa samo dvije velike dvorane, prikladna za suđenja ovakvog tipa.

Neodgovarajuća zgrada

Ovakva suđenja, naime, na neki način blokiraju normalan rad suda dulje vrijeme, a mogućnost da se nešto neželjeno dogodi i nije baš tako mala.

Svojedobno je u suđenju sličnog tipa, onom tzv. zločinačkoj organizaciji, suđenje  upravo zbog sigurnosnih razloga premješteno u - zatvor. Točnije, u njegovu sportsku dvoranu, koja je za tu potrebu preuređena. U to je utrošeno nekoliko milijuna kuna, obrana je prosvjedovala tvrdeći da su im klijenti i prije samog suđenja dodatno stigmatizirani.

No, zato je gotovo dvogodišnje suđenje prošlo bez i najmanjeg incidenta, a potencijalni sigurnosni rizik bio je sveden na minimum.

Optuženi s lisicama i u tijeku rasprave i pred sucem

Hoće li optuženi pred suca biti doveden u lancima, procjena je koju daje zatvorsko osiguranje na osnovi ponašanja optuženog unutar zatvorske ograde. Zatvorsko osiguranje u nekim situacijama procijeni da optuženi treba biti ulisičen i tijekom rasprave, no suci u pravilu ne vole kada pred njima sjede ljudi u lancima.

Inače, posljednjih godina najjača osiguranja bila su tijekom suđenja Hrvoju Petraču i Vladimiru Zagorcu, na koje je u sudnici u prosjeku pazilo najmanje pet pravosudnih policajaca. Pojačano osiguranje u sudnici bilo je i za suđenja optuženima za krvave pljačke Fine i Zabe, kada su na svakog od sedmorice optuženih pazila po dvojica pravosudnih policajaca.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
18:39 25.01.2010.

kaj se boje da bi bilo previse cestitara !

ZL
zlatka
17:14 25.01.2010.

Nas ponajviše zanima NALOGODAVAC, koji je taj iz visoke hrvatske politike? Karamark i Bajića ne, za njih je slučaj rješen jer su neki neoddirljivi.

OB
-obrisani-
21:01 25.01.2010.

U 15 dana rada sam zaradio MJESEČNI prihod u iznosu od 8743 kuna! Jedanostavno se besplatno prijaviš, slijediš upute i gledaš kako ti se povećava iznos na bankovnom računu!!! Super web stranica ---> www.gdi-wealth.ws