SUĐENJE

Suđenje zbog 900 prebacivanja ilegalaca, teških milijun maraka

25.01.2002.
u 00:00
* Državno odvjetništvo podnijeloo je optužnicu protiv 37 osoba uključenih u tzv. zločinačku organizaciju
Pogledaj originalni članak

ČAKOVEC - Zbog nedolaska četvorice okrivljenih, vijeće Općinskog suda u Čakovcu, kojem predsjeda sudac Rajko Kipke, jučer je moralo odgoditi početak glavne rasprave tzv. zločinačkoj organizaciji, zbog protuzakonitog prebacivanja stranaca preko državne granice. Nova rasprava sazvana je za 25. veljače.

Na raspravu nije dužno doći 13 okrivljenih, jer im je doneseno rješenje da će se postupak voditi i dovršiti pojedinačno.

Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je optužnicu protiv 37 osoba uključenih u tzv. zločinačku organizaciju, ali je nakon toga okrivljeni Zvonko Bubek (30) iz Šenkovca umro. Optužnica sadržava pet točaka. Prema prvoj točki, prvookrivljeni Dragutin Srnec (44), nezaposleni kuhar iz Malog Mihaljevca, optužen je za organiziranje zločinačke organizacije, za počinjenje kaznenih djela i da je njome upravljao, Boris Berislavić (46), taksist iz Zagreba, Željko Flac (32), bravar iz Čakovca, Igor Srnec (19), učenik iz Malog Mihaljevca i sin prvookrivljenog, Boris Radek (32), keramičar iz Čakovca, Dušan Barbić (34), vodoinstalater iz Zasadbrega, Dragana Paškalj (42), konobarica iz Čakovca, Josip Mikolaj (48), poljoprivrednik iz Krištanovca, Zlatko Novak (45), ugostitelj iz Zasadbrega, Josip Tkalec (39), radnik iz Okruglog Vrha, Ivan Trupković (48), ugostitelj iz Lopatinca, Neven Gredičak (21), precizni mehaničar iz Varaždina, Dalibor Rabuzin (23), bravar iz Varaždinskih Toplica, Mario Anđel (27), konobar iz Varaždinskih Toplica, Damir Kovačić (32), radnik iz Radovana, Tihomir Patalen (30), konobar iz Zagreba, Zdenko Kobasić (36), umirovljenik iz Zagreba, Tihomir Blažević (30), taksist iz Zagreba, Dragutin Pintarić (47), radnik iz Pleškovca, Dejan Pintarić (23), radnik iz Pleškovca, Zoran Perger (28), poljoprivrednik iz Svetog Urbana, Stanka Perger (31), domaćica iz Svetog Urbana, supruga Zorana Pergera, i Josip Majnić (30), autoprijevoznik iz Podturna, terete za pripadnost tzv. zločinačkoj organizaciji.

Preko državne granice sa Slovenijom ilegalno su prebacili najmanje 900 stranih državljana. Na taj su način ostvarili imovinsku korist od oko milijun njemačkih maraka. Od toga je prema navodu optužnice više od dvije trećine zadržao prvookrivljeni Srnec.

U drugoj točki optužnice terete se 34 osobe za počinjenje ukupno 45 kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. Uz 23 pripadnika tzv. zločinačke organizacije, još 11 osoba bil je povremeno angažirano u ilegalnim prebacivanjima: Tihana Horvat (20), radnica iz Pribislavca, Petra Ivanuša (25), obućarka iz Črečana, Dragan Barbarić (23), vozač iz Ludbrega, Julio Horvat (30), strojarski tehničar iz Zagreba, Tomislav Kocijan (27), keramičar iz Čakovca, Ksenija Novak (24) iz Pleškovca, Viktor Pušar (26), radnik iz Malog Mihaljevca, Mladen Šincek (38), automehaničar iz Petrijanca, Dragutin Božić (41), stolar iz Belice, Marko Tukić (53), taksist iz Splita, i Stjepan Caganić (45), umirovljenik iz Zagreba.

Dušan Barbić, Dejan Pintarić i Dražen Klobučarić (39), keramičar iz Domašinca, terete se u trećoj točki optužnice za protuzakonito prebacivanje, Damir Kovačić i Mario Zelić (31), zidar iz Šenkovca, u četvrtoj točki za ukupno tri protuzakonita prebacivanja, te Dušan Barbić, Josip Mikolaj, Zlatko Novak, Josip Tkalec, Ivan Trupković, Petra Ivanuša, Damir Kovačić, Dragutin Pintarić i Josip Majnić u petoj točki optužnice za tri protuzakonita prebacivanja osoba.

Jasna Ovčar

Pogledajte na vecernji.hr