OSUĐEN NA ŠEST GODINA I OSTAJE U LEPOGLAVI

Sudovi: Željko Dolački i dalje negira počinjenje djela. Prerano je za uvjetni otpust

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Nastavak suđenja bivšem načelniku zagrebačke krim policije Željku Dolačkom
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Nastavak suđenja bivšem načelniku zagrebačke krim policije Željku Dolačkom
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Nastavak suđenja bivšem načelniku zagrebačke krim policije Željku Dolačkom
05.07.2023.
u 08:07
Dolačkog se teretilo da je fingirao provalu u svoj ured, kako bi prikrio da su iz sefa u tom uredu nestali novac i zlato koji su bili oduzeti u raznim kriminalističkim obradama. Prema optužnici on je i novac i zlato, vrijedno najmanje 3,3 milijuna kuna, zadržao za sebe, a tijekom pretrage njegove kuće, nakon što je uhićen, ni novac ni zlato nisu nađeni.
Pogledaj originalni članak

Željku Dolačkom, bivšem voditelju Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, odbijen je zahtjev za uvjetnim otpustom, a odbijena mu je i žalba na tu odluku. On u poluotvorenom odjelu u Kaznionici u Lepoglavi služi kaznu od šest godina zatvora, koju mu je 1. veljače 2019. izrekao zagrebački Županijski sud, a tu je presudu 23. studenog 2020. potvrdio Vrhovni sud. Kaznu treba odslužiti 19. prosinca 2024., a s obzirom na to da je do sada u zatvoru već proveo oko četiri i pol godine, smatrao je da zadovoljava uvjete za uvjetni otpust, pa ga je zatražio. No zahtjev mu je odbio Županijski sud u Varaždinu, pa se Dolački žalio, a tu žalbu sada mu je odbio Visoki kazneni sud (VKS).

VEZANI ČLANCI:

Dolačkog se teretilo da je fingirao provalu u svoj ured, kako bi prikrio da su iz sefa u tom uredu nestali novac i zlato koji su bili oduzeti u raznim kriminalističkim obradama. Prema optužnici on je i novac i zlato, vrijedno najmanje 3,3 milijuna kuna, zadržao za sebe, a tijekom pretrage njegove kuće, nakon što je uhićen, ni novac ni zlato nisu nađeni. Po presudi mu je oduzeto i 3,3 milijuna kuna. U zahtjevu za uvjetnim otpustom, Dolački je naveo da mu je po izlasku iz zatvora osiguran prihvat jer bi živio kod majke, naveo je da postoji i mogućnost da ga se nadzire uz pomoć električne nanogvice, isticao je da je branitelj i dragovoljac Domovinskog rata, smatrajući da su to sve okolnosti zbog kojih mu se uvjetni otpust treba odobriti. No s tim se nije složio prvo Županijski sud u Varaždinu, a kasnije i VKS koji je obrazložio i zašto.

- Imajući u vidu preostali, neizdržani dio kazne zatvora koji je velik u odnosu na ukupnu kaznu od šest godina te cijeneći odnos zatvorenika prema počinjenom kaznenom djelu (i dalje ga negira), kao i negativno mišljenje kaznene ustanove, nisu ispunjeni  uvjeti za otpust zatvorenika s izdržavanja kazne zatvora - naveo je VKS.

VEZANI ČLANCI:

Kada mu je izrečena kazna od šest godina, u obrazloženju presude navedeno je kako je istina da je on do tog trenutka bio neosuđivan, no da se od visoko pozicioniranog policijskog službenika neosuđivanost  i očekivala te stoga to nije trebala ni biti olakotna okolnost.  Otegotnim mu je bilo cijenjeno što je svojim postupkom nanio sramotu policiji koja je  zadužena za sprečavanje kriminalnih aktivnosti.

-  Njegov postupak ima utjecaj i na povjerenje građana u tu instituciju. Način počinjenja kaznenog djela u kojem je podmetao materijalne dokaze radi odvraćanja istrage prema sebi upućuje na određen stupanj drskosti i potpuno nekritičan odnos prema počinjenom  djelu - navodi se u obrazloženju presude.

Dolački je u travnju 2021. podnio ustavnu tužbu, kojom je tražio ukidanje nepravomoćne i pravomoćne presude. Potom je koji mjesec kasnije, nadopunio ustavnu tužbu, predloživši podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti. Smatrao je da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje i pravo na obrazloženu sudsku odluku. U ustavnoj tužbi naveo je kako Vrhovni sud nije ocijenio  njegove brojne žalbene navode, a žalio se na neprihvaćanje njegovih dokaza, pogrešno utvrđeno činjenično stanje...Naveo je  da su mu postupanjem Vrhovnog suda narušena temeljna ljudska prava i slobode. No Ustavni sud mu nije dao za pravo, obrazloživši  da je Vrhovni sud njegove žalbene prigovore ocijenio neosnovanima jer je u njima ponovio sve što je prigovarao i tijekom suđenja. Dolački je  tvrdio da su neki dokazi prikupljeni protiv njega na nezakonit način, no sudovi su utvrdili da je riječ o zakonitim dokazima, a i ustavna tužba mu je odbijena.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.