BORBA NA NEBU

Sukob bespilotne letjelice i zrakoplova: Ukrajinski pilot izgubio kontrolu, morao se katapultirati

Foto: Screenshot/Twitter
Sukob bespilotne letjelice i zrakoplova
Foto: Screenshot/Twitter
Sukob bespilotne letjelice i zrakoplova
Foto: Screenshot/Twitter
Sukob bespilotne letjelice i zrakoplova
13.10.2022.
u 10:06
General-pukovnik Mykola Oleschuk, zapovjednik Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, inicirao je da se pilotu dodijeli visoki čin Heroja Ukrajine
Pogledaj originalni članak

Ukrajinski borbeni zrakoplov Ratnog zrakoplovstva srušio se u blizini Vinice u srijedu, 12. listopada, oko 21 sat. Potvrdilo je to Zapovjedništvo zračnih snaga Ukrajine nakon što se društvenim mrežama krenula širiti snimka navodnog sukoba ukrajinskog MIG-a 29 i bespilotne letjelice Shahed 136.

- Pilot se uspješno katapultirao, osjeća se dobro. Izvršavao je borbenu zadaću uništavanja neprijateljskih bespilotnih letjelica kamikaza "Shahed-136" - izvijestilo je Zapovjedništvo zračnih snaga. Dodaje se kako je pilot ranije toga dana uništio tri letjelice na jugu Ukrajine i dvije iznad Vinice. Također, dan ranije, tijekom masovne raketne paljbe, oborio je dvije krstareće rakete okupatora.

- Zbog neutvrđenih tehničkih razloga, pilot je počeo gubiti kontrolu, ali je učinio sve što je mogao kako bi skrenuo zrakoplov dalje od Vinice i katapultirao se. Uzroci nesreće se utvrđuju - dodaje Zapovjedništvo.

General-pukovnik Mykola Oleschuk, zapovjednik Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, inicirao je da se pilotu dodijeli visoki čin Heroja Ukrajine.

- Slava ukrajinskim pilotima! - ustvrdilo je na kraju objave Zapovjedništvo zračnih snaga.

Kako stoji na stranici za kategorizaciju oružja Military Factory, Shahed-136 moderna je bespilotna letjelica razvijena u Iranu, točnije proizvodi je Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA). Dizajnirana je za neutralizaciju kopnenih ciljeva na daljinu i namijenjena za zaobilaženje zračne obrane i nadjačavanje zemaljskih ciljeva. 

Military Factory navodi da se Shahed-136 koristi od 2021. godine, a njezini su korisnici Iran i Rusija. Letjelice se lansiraju gotovo vodoravno s blagim kutom prema gore i potpomognute su raketom. Raketa se izbacuje odmah nakon lansiranja.

VIDEO Stanovnici Kijeva nakon raketiranja: 'Umiru civili, sve zbog hira jednog idiota koji vodi Rusiju'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

HO
Homophob
10:18 13.10.2022.

Drugarica, bjela ptica, stavila ime pod pamflet iz komesarijata! Sukob aviona i "drona"! To je po prilici kao sukob goluba i lovca sa sacmaricom!

Avatar nekakav
nekakav
11:01 13.10.2022.

a što je to u zraku ostalo? ako je mig, gdje je snimka katapultiranja pilota? fora mi je da sa 4k kamerama vi objavite video 320x200.... ima i nižih rezolucija, znate...