INTENZIVIRANI NAPADI

Sukobi se šire, aktiviralo se bojište i u Siriji: Raketa pogodila minsko polje, a novi val izbjeglica ide prema granici

Foto: Anas Alkharboutli/DPA
Ruski zra?ni napad na Idlib
Foto: Anas Alkharboutli/DPA
Russian air strike in Idlib
Foto: Anas Alkharboutli/DPA
Russian air strike in Idlib
Foto: Anas Alkharboutli/DPA
Ruski zra?ni napad na Idlib
17.10.2024.
u 13:11
Proteklih dana intenzivirali su se bili napadi ruskog i sirijskog zrakoplovstva na pobunjeničke skupine na sjeveru Sirije, no nitko nije očekivao ovako žestoke sukobe uz tursku granicu
Pogledaj originalni članak

Kao da nisu dovoljni sukobi u Gazi i Libanonu, u srijedu su eskalirali i sukobi u Siriji, točnije u području koje nije pod nadzorom Asadaove vlasti, blizu turske granice, gdje su se međusobno sukobile skupine koje podržava Turska. Proteklih dana intenzivirali su se bili napadi ruskog i sirijskog zrakoplovstva na pobunjeničke skupine na sjeveru Sirije, no nitko nije očekivao ovako žestoke sukobe uz tursku granicu, a koji su pokrenuli i val izbjeglica koji se kreće prema granici.

Sukobi su izbili jučer u sjevernoj Siriji između suparničkih naoružanih skupina koje podržava Turska, što je rezultiralo požarom u blizini turske pokrajine Kilis nakon što je raketa pogodila to područje. Borbe, koje su se vodile u blizini područja Hiwar Kalas u pokrajini Aleppo, uključivale su nasilne razmjene između združenih snaga i divizije Al-Sultan Murad s jedne strane i frakcije Suqour Al-Shamal s druge strane, navodi londonska agencija Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Sve uključene skupine djeluju pod Sirijskom nacionalnom armijom (SNA), krovnom skupinom frakcija koje podržava Turska u Siriji. Sukobi su se kasnije proširili i na druga područja.

Borbe su započele nakon što su združene snage pokušale upasti u sjedište Suqour Al-Shamala, navodi se u izvješću SOHR-a. Nakon neuspjelog pokušaja angažirani su tenkovi Združenih snaga, a borbe su nastavljene. U međuvremenu, frakcija Al-Jabha Al-Shamiya navodno je intervenirala kako bi pomogla Suqour Al-Shamal i podigla opsadu sela Hiwar Kalas. U sukob se na njihovoj strani uključila i treća frakcija „Snaga s Levanta“.

SOHR tvrdi da su Združene snage djelovale prema uputama Turske, koja nastoji razbiti frakcije koje se protive normalizaciji odnosa sa sirijskom vladom i ponovnom otvaranju graničnih prijelaza. Turska je jučer dronovima napala članove Suqour Al-Shamala, dok je Sirija napadala obje sukobljene strane, vjerojatno nastojeći iskoristiti situaciju. Jedan napad zabilježen je i od strane kurdskih snaga.

POVEZANI ČLANCI:

Turska odnedavno pokušava normalizirati odnose s vladom u Damasku, a predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izrazio je spremnost da se sastane sa svojim sirijskim kolegom Basharom Assadom. Međutim, Damask tek treba pozitivno odgovoriti na inicijative Ankare, koje su izazvale nemir među frakcijama SNA.

Kao rezultat jučerašnjih sukoba, raketa RPG-7 pogodila je minsko polje u Siriji, uzrokujući požar u blizini pograničnog sela Akıncı u Kilisu, turskoj graničnoj pokrajini. Nakon što su društvenim mrežama kružili video snimci u kojima se tvrdi kako se sukob preselio na turski teritorij, guverner Kilisa je objavio priopćenje pojašnjavajući incident.

- Raketa iz ručnog bacača pogodila je minsko polje tijekom sukoba između dviju skupina iz Sirijske nacionalne armije (SNA) na sirijskoj strani granice u blizini sela Akıncı, uzrokujući požar u okolnom raslinju. Snimka koja kruži društvenim mrežama odnosi se na sirijsku stranu granice i nije bilo napada na Kilis - priopćili su iz ureda guvernera.

Skupine koje podupire Turska kontroliraju nekoliko gradova na sjeveru i sjeverozapadu Sirije, unutar granica pokrajine Aleppo. U ovim sukobima jučer i danas neke su skupine potjerane iz pojedinih naselja, a s njima se prema turskoj granici povukao i dio stanovništva. Istovremeno, sinoć je izraelsko zrakoplovstvo napalo područje oko Latakije u Siriji, a snimke pokazuju naknadne eksplozije tipične za one prilikom požara skladišta streljiva. I ranije je ovo područje bilo cilj Izraela, koji tvrdi kako su gađali skladišta municije proiranskih skupina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar superhik74
superhik74
15:48 17.10.2024.

Sram bilo Sirijce, kako se usudjuju, jedino Izrael po zapadnim medijima "ima pravo braniti se" (U prevodu bombardirati koga god hoce kad god hoce).

Avatar kozorog
kozorog
15:01 17.10.2024.

i tako se oko izraela zatvara krug, zid, omča... i najjači padaju kad pretjeraju. na svu sreću, mi imamo dosta neuseljenih kuća pa ćemo moći bez problema primiti barem 500.000 migranata. i riješiti problem demografije.

FU
Fusnota
13:22 17.10.2024.

Sad će Iran