Premijer pod pritiskom

Suočavanje s padom rejtinga stranke i Vlade Milanović odgađa do rujna

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Suočavanje s padom rejtinga stranke i Vlade Milanović odgađa do rujna
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
27.06.2014.
u 10:14
Ne izlaze izvan rokova - Krajem kolovoza ili početkom rujna još neće biti kasno za formalnu SDP-ovu podršku kandidaturi Ive Josipovića za predsjednika republike.
Pogledaj originalni članak

Glavni odbor SDP-a neće se sastati početkom srpnja kako je to ranije bilo najavljivano, nego će predsjednik Glavnog odbora Josip Leko to stranačko tijelo sazvati tek potkraj kolovoza ili početkom rujna.

Takav su dogovor, doznajemo u vrhu SDP-a, ovih dana postigli premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović i Leko. Pritisnuti ozbiljnim padom rejtinga stranke i Vlade, kao i time da su tome bitno pridonijeli sukobi između Milanovića i bivšeg ministra financija Slavka Linića, vodeći SDP-ovci odlučili su stati na loptu.

Bila bi to repriza

- Na posljednjoj sjednici Glavnog odbora svi su imali priliku govoriti i istresti sve što im je smetalo, što misle da nije dobro i da treba promijeniti - kaže jedan od čelnih ljudi u stranci podsjećajući da se nakon iscrpljujuće sjednice od 7. lipnja koja je trajala 12 sati, ništa bitno nije dogodilo. - Na kraju je većina potvrdila odluku predsjedništva SDP-a da se Linića izbaci iz stranke, i dala podršku Vladi i vodstvu stranke - kaže naš sugovornik dodajući kako je sjednica Glavnog odbora poslužila kao mjesto na kojemu se prao prljavi veš, a ništa se bitno nije dogodilo niti promijenilo.

Nastavlja konstatacijom kako bi reprizu toga igrokaza vjerojatno priželjkivao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ali da za to nema potrebe. Naime, da se Glavni odbor SDP-a sazove početkom srpnja, kako je to bilo najavljeno odmah nakon sjednice održane početkom lipnja, na njemu bi se formalizirala SDP-ova podrška Ivi Josipoviću u kandidaturi za još jedan mandat na funkciji predsjednika države. Ostatak sjednice najvjerojatnije bi se pretvorio u svojevrsni nastavak prethodne na kojoj se preispitivalo Milanovićevo vođenje stranke i države, ali nije ponuđena nikakva alternativa.

Komadini bi odgovaralo

Iz izjava Zlatka Komadine koje je davao proteklih dana i tjedana proizlazi upravo to. On otvoreno govori o potrebi promjene na čelu stranke, kaže da će se kandidirati umjesto Milanovića, ali uz ogradu da on ne bi bio premijer. To bi mjesto prepustio Toninu Piculi s kojim, čini se, uopće o tome nije razgovarao, već radi račun bez krčmara. Komadina je također izjavio da bi se Glavni odbor trebao uskoro sastati, što je Milanoviću i Leki vjerojatno dodatni razlog da se sjednica sazove nakon ljetne stanke.

Time se ne izlazi iz rokova koje propisuje Statut SDP-a (kaže da se Glavni odbor mora sastati četiri puta godišnje u tromjesečnim intervalima), a nije kasno ni za davanje formalne podrške Josipoviću. Tim prije što je ona već najavljena, i što će HDZ-ova kandidatkinja za šeficu države Kolinda Grabar-Kitarović s kampanjom također startati tek u rujnu.

>>Komadina zagovara sjednicu Glavnog odbora SDP-a prije ljetne stanke

>>Bandić i Čačić Unijom centra na HDZ i SDP

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar Carrera
Carrera
10:45 27.06.2014.

milanović treba prestati mudrovati nakon doživljenog debakla i napokon raspisati prijevremene izbore, jer je očito da ovu vladu nitko više ne podržava

SL
_Slavonac_
10:51 27.06.2014.

Milanović pokušava odgoditi neodgodivo, a to su njegova ostavka i ostavka kompletne kukuriku vlade

Avatar nijeminišta
nijeminišta
10:21 27.06.2014.

prava demokracija... bravo...