Država na sudu

Supruzi i dvoje djece ubijenog direktora Jugobanke 620.000 kn

Foto: Dragutin Šantoši/Pixsell
Supruzi i dvoje djece ubijenog direktora Jugobanke 620.000 kn
25.05.2010.
u 20:00
Pravomoćna presuda donesena je 2006. godine i nakon nje supruzi i kćeri ubijenog isplaćeno je po 230.000 kuna, što im je formalno dosuđeno i sada.
Pogledaj originalni članak

Dvoje djece i supruga direktora slatinske Jugobanke Nikole Kosića, ubijenog na obali Drave u veljači 1992. godine, nakon godina parničenja dobili su opet pravnu zadovoljštinu da je za ubojstvo njihova oca i supruga odgovorna država. Sutkinja Andrea Krstanović Čada danas je nepravomoćno presudila da imaju pravo na 620.000 kuna odštete od države za duševne boli jer je Kosića ubio policajac Dinko Mijatović u policijskoj odori. Slučaj Kosić bio je prvi slučaj u kojem je država pravomoćno izgubila spor zbog naknade štete, a zbog zločina koje su počinili vojnici ili policija.

Smrt na Dravi

Pravomoćna presuda donesena je 2006. godine i nakon nje supruzi i kćeri ubijenog isplaćeno je po 230.000 kuna, što im je formalno dosuđeno i sada. Kosićev sin prema toj presudi ima pravo na 160.000 kuna odštete jer, za razliku od sestre, koja je tada bila studentica, nije živio s roditeljima. Što se događalo od pravomoćne presude do danas? Državno odvjetništvo koje zastupa državu, znajući da će nakon te presude obitelji svih civila koje je ubio hrvatski vojnik ili policajac imati pravo na odštetu, iskoristilo je posljednji pravni lijek i revizijom je na Vrhovnom sudu ta presuda srušena. Naloženo je sutkinji Krstanović Čada da opet ispita je li Mijatović ubojstvo počinio u uniformi, iz čega proizlazi odgovornost države, ili nije.

Nakon ponovljene parnice sutkinja je, pozivajući se na iskaz bivšeg vojnog policajca Luke Peraka, presudila da je Kosića Mijatović ubio u policijskoj uniformi, vezano sa svojim poslom. Prije dva tjedna Mijatović, koji je zbog ubojstva bio osuđen na četiri i pol godine zatvora (poslije mu je kazna ublažena, nap. a.) na sudu je poricao ubojstvo. Svjedočio je da on s ubojstvom Kosića nema nikakve veze. No, na tom ročištu svjedočio je i Perak, koji je bio uvjetno osuđen u slučaju Kosić i čijem je iskazu sud povjerovao. Ispričao je da je Mijatović trebao s Kosićem obaviti informativni razgovor te da su on i Hokal Kosića odveli iz kuće u Slatini do karaule, a Mijatović ga je odveo u jednu prostoriju na razgovor. Kod karaule je bio još jedan čovjek, za kojeg Perak misli da je zapovjednik karaule, koji se poslije ubio.

Državni djelatnik

– Nakon pola sata ili sat vremena Mijatović je izišao s Kosićem s pištoljem u ruci i rekao nama trojici da bi Kosića trebalo ubiti. Rekao sam mu da ga ja neću ubiti, on se naljutio i kazao Kosiću da krene stazom prema Dravi.

Mijatović je išao prvi iza Kosića, a nas trojica iza Mijatovića. Vidio sam kada je Mijatović ubio Kosića jednim hicem u glavu. Sjećam se da je prije nego što je ispalio metak pitao Kosića: “Je li nećeš ništa reći u vezi s time kome si dao novac, četnicima?” Poslije je Kosićevo tijelo u Dravu gurnuo muškarac koji je bio s nama – svjedočio je Perak.

Kazao je i da je Mijatović bio u policijskoj odori, a njih trojica u odori HV-a, pa sud više nije imao što sporiti oko toga je li Mijatović Kosića ubio kao državni djelatnik.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

AL
alphazulu99
23:01 25.05.2010.

Kurcula. Obiteljima policajaca iz Borova sela odstetu treba platiti drzava Srbija. Jer je sa njenog podrucja tocnije iz Kule poslan dio JSO sa ciljem zapocinjanja rata na teritoriju RH.

OB
-obrisani-
23:14 25.05.2010.

25.05.2010. u 23:01h alphazulu99 je napisao/la: Kurcula. Obiteljima policajaca iz Borova sela odstetu treba platiti drzava Srbija. Jer je sa njenog podrucja tocnije iz Kule poslan dio JSO sa ciljem zapocinjanja rata na teritoriju RH. _______________________________ Po tvojim informacijama? JSO? Trebao bi to nekome ispričati jer ova verzija još nije poznata.

Avatar cobra1704
cobra1704
22:59 25.05.2010.

E pa mogli bi sada poslati jedan računčić i za ubijene hrvatske civile za vrijeme rata.....