OBRAZLOŽENJE PRESUDE TOMLJANOVIĆU

Sutkinja: Zbog strahota viđenih u ratu, počeli ste puno piti i živjeti neuredno. To je dovelo do ubojstva

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Vedran Tomljanović osuđen na 10 godina zatvora
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Vedran Tomljanović osuđen na 10 godina zatvora
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Vedran Tomljanović osuđen na 10 godina zatvora
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Zagreb: Počelo suđenje Vedranu Tomljanoviću, osumnjičenom za ubojstvo u Maksimiru
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Zagreb: Počelo suđenje Vedranu Tomljanoviću, osumnjičenom za ubojstvo u Maksimiru
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Zagreb: Počelo suđenje Vedranu Tomljanoviću, osumnjičenom za ubojstvo u Maksimiru
13.09.2023.
u 15:12
Prema optužnici, podignutoj u svibnju ove godine, Tomljanović se teretio da je  2. studenoga 2022. između 11.47 i 13.25 sati s dva hica iz pištolja ubio Marinka Kuljanca, koji je zadobio strijelne rane na glavi i tijelu te preminuo na mjestu događaja
Pogledaj originalni članak

Vedran Tomljanović (50), bivši knjigovođa i direktor građevinske tvrtke, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu  kaznu od 10 godina zbog ubojstva Marinka Kuljanca (60), radnika koji je u studenome 2022. u stanu u Švarcovoj u Zagrebu izvodio građevinske radove. Osuđen je i zbog paleža vozila, a izrečena mu je mjera obvezatnog liječenja od ovisnosti o alkoholu u trajanju od tri godine.

Olakotnim mu je cijenjeno priznanje, žaljenje i kajanje, u trenutku ubojstva bio je bitno smanjeno ubrojiv, a u trenutku paleža automobila smanjeno ubrojiv.

– Vaš prijašnji život obilježile su teške prilike. Kao 17-godišnjak 1991. kao dragovoljac otišli ste u Domovinski rat. Nositelj ste Spomenice Domovinskog rata, a strahote koje ste proživjeli u ratu kasnije su potencirale, prema nalazu vještaka, to što ste se okrenuli alkoholu, a u posljednje vrijeme i kokainu. Zbog COVID-19 došlo je do pada u poslovanju i prihodima vaše tvrtke, a živjeli ste tako neorganizirano da je vaša supruga u nekoliko navrata prijavljivala vaš nestanak. Puno ste pili, odbijali ste liječenje, a takav život na koncu je doveo do  počinjenja ovog djela – navela je sutkinja Željka Skomeršić u obrazloženju nepravomoćne presude.
Otegotnim mu je cijenjen i način i okolnosti ubojstva jer je upao u stan gdje je Kuljancu ispalio dva hica u glavu. Osim toga,  otegotnim mu je cijenjeno i što je ranije osuđivan, iako nije bila riječ o djelima s elementima nasilja. Bio je novčano kažnjen s 11.210 kuna jer je 24. studenoga 2020., iako zaražen koronavirusom, napustio adresu boravišta.

Tomljanović je priznao i pravne zahtjeve oštećenih vlasnika automobila koje je zapalio. Odlučio ih je obeštetiti, pa je s članovima obitelji dogovorio prodaju imovine kako bi to napravio. Šteta na zapaljenom BMW-u bila je 45.000 eura, na Suzukiju 8954 eura, a na  Volvu 49.771 eura.

VEZANI ČLANCI: 

Prema optužnici podignutoj u svibnju ove godine, Tomljanović se teretio da je  2. studenoga 2022. između 11.47 i 13.25 sati s dva hica iz pištolja ubio Marinka Kuljanca, koji je zadobio strijelne rane na glavi i tijelu te je preminuo na mjestu događaja. Nakon što ga je ubio, otišao je te je dan kasnije uhićen u kući svog prijatelja. Inače, nakon što je ubio Kuljanca, Tomljanović se u sporni stan vraćao dva puta, a jedan od tih povrataka snimile su i nadzorne kamere na jednoj od pumpi na kojoj je točio gorivo.

Osim za ubojstvo, Tomljanović se teretio i za paleže automobila. Optužen je da je 17. listopada oko 22.30 zapalio Suzuki Swift zagrebačkih oznaka. Automobil je vlasništvo 21-godišnjaka, a Tomljanović se teretio da je došao do benzinske postaje u Ulici SR Njemačke gdje je u prozirnu plastičnu bocu natočio oko dvije litre goriva. Zatim se odvezao do Ulice Božidara Magovca, došao do parkiranog BMW-a na koji je u 22.50 stavio punu bocu benzina i zapalio je. Vatra se proširila i na Suzuki Vitaru koja je bila parkirana pokraj BMW-a. Palež vozila, počinio je, tvrdilo je tužiteljstvo, samo nekoliko sati nakon što je ubio Kuljanca. Teretilo ga se i da se opet odvezao na benzinsku crpku na Ulici SR Njemačke. U bocu je natočio 1,6 litara goriva te je potom oko 21.30 ponovo otišao u Ulicu Borisa Magovca, gdje je ovaj put oko 21.30 zapalio Volvo XC90. Automobil je polio benzinom, a vatru je zapilo uz pomoć kocki za potpalu. Šteta je bila oko 80.000 eura. 

VIDEO Odvjetnik Krešimir Golubić stigao na razgovor sa Smiljanom Srnec

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

RO
rocciccov
17:20 13.09.2023.

Domovinski rat i strahote koje je proživio mogu biti olakotne okolnosti da ne dobije 20 nego 17 godina, ali kako je ova sutkinja odmjerila 10 godina, to nikome nije jasno? Ubojstvo, palež dva automobila, planiranje ubojstva..., to znači da mu je glava bila bistra i da se hladno pripremao da "odleži" ovih smiješnih 10 godina. Ovo pada na Visokom kaznenom sudu, jednostavno mora pasti jer tako mala kazna je poticaj da se nekoga riješiš ubojstvom, da osobama potpališ auto, dom...

Avatar Asterix
Asterix
16:53 13.09.2023.

Uz dobru pripremu može se nekoga "rješiti" uz malu kaznu. Ako si bio u ratu, početi puno piti, uzeti satove glume...

Avatar jeremija1
jeremija1
17:21 13.09.2023.

to ti je pravosuđe - hladnokrvni ubojica dobije 10 godina, a psihopatkinja koja je ubila sestru i držala je godinama rastrančiranu u frižideru se liječi sa slobode...