Žedni kraj izvora

Suvremeni sustav napokon će osigurati HOC-u vodu, ali i struju

Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
Suvremeni sustav napokon će osigurati HOC-u vodu, ali i struju
19.10.2012.
u 11:58
Cjevovod bi tijekom ljeta vodu iz Ogulina dovodio do Bjelolasice, a u ostatku godine u suprotnom smjeru pokretao bi generatore
Pogledaj originalni članak

Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica dobit će novi vodoopskrbni sustav koji će omogućiti sigurnu opskrbu i tijekom ljetnih mjeseci kada lokalno izvorište presušuje. Novi cjevovod bit će suvremeno postrojenje koje će, osim za vodoopskrbu, služiti i za proizvodnju struje.

Da se intenzivno radi na ovom projektu, potvrdio je direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

 Bez brige za snijeg

 – Imamo problema jer još nije utvrđeno kako će olimpijski centar izgledati, koliki su mu planirani kapaciteti i koje sadržaje će imati. Takvu informaciju Hrvatske vode čekaju već desetak godina. No bez obzira na to, evidentno je da Bjelolasici trebamo osigurati sigurnu opskrbu pitkom vodom – rekao je Plišić i objasnio:

 – Dosad se radilo na nekoliko projekata. Jedan je od njih akumulacija na površini od oko dva hektara sa 300.000 prostornih metara vode. Njime bi se uz opskrbu vodom riješilo i pitanje zasnježenja skijaških staza. No čim smo na tome počeli raditi, cijena kvadrata zemljišta skočila je na čak 200 eura.

Onda smo razmišljali i o cjevovodu kojim bi se Bjelolasici osigurala voda iz Ogulina. Taj projekt ima problem što bi se koristio tek nekoliko tjedana u godini, trebalo bi ga temeljito čistiti i klorirati, što je i ekološki problem. Zbog toga se pojavila ideja da vodoopskrbni cjevovod upotrebljavamo kontinuirano i iskoristimo 400 metara visinske razlike između Ogulina i Bjelolasice za proizvodnju električne energije – zaključio je Plišić.

 Prema tom projektu cjevovodom bi se s područja Bjelolasice deset mjeseci godišnje, kada je tamo vode u izobilju, obavljao transport prema Ogulinu. Time bi Ogulin dobio jeftinu vodu, a istovremeno bi se proizvodila struja. Na proizvodnji struje moglo bi se zaraditi oko 1,6 milijuna kuna godišnje.

Tijekom dva ljetna mjeseca voda bi se iz Ogulina pumpala prema Bjelolasici i tako omogućila sigurna opskrba HOC-a i žitelja Jasenka. Rješavanje problema vodoopskrbe željno čekaju turistički djelatnici, žitelji, ali i službena politika u Ogulinu.

 Turizam bez vode

 – Prespori smo u rješavanju ovakvih problema. Trebaju nam što brži i konkretniji dogovori, tako da svi zajedno znamo što nam je činiti i raditi na rješavanju problema za koje svi znamo već godinama. O HOC-u Bjelolasica, kao ni o turizmu ne možemo razgovarati sve dok nismo riješili osnovne uvjete kao što su struja i voda – zaključio je ogulinski gradonačelnik Nikola Magdić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.