Parkiranje

Sva mjesta već su prodana, a ionako ih je premalo za stanare

Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
Sva mjesta već su prodana, a ionako ih je premalo za stanare
09.12.2010.
u 15:36
Povlaštenu godišnju parkirališnu kartu dosad su mogli imati samo stanari u središtu
Pogledaj originalni članak

Stanari iz Trakošćanske i Ulice braće Radić moći će od 1. siječnja iduće godine kupovati povlaštenu parkirališnu kartu za podzemnu garažu u svojem kvartu, a za to će trebati izdvojiti samo 1000 kuna – odlučeno je na jučerašnjem kolegiju gradonačelnika Ivana Čehoka.

Bila bi to dobra vijest za njih da nije riječ o 64 parkirališna mjesta, a barem dvjestotinjak zainteresiranih. Stanari su ogorčeni odlukom o naplati parkiranja u kvartu jer su i bez toga, kažu, jedva pronalazili mjesto te da nisu oni krivi što nisu predviđena parkirališna mjesta za sve kada su građene zgrade.

Uz to, pitaju kada je to zemljište prestalo biti vlasništvo suvlasnika stambenih zgrada, a postalo gradsko. Naplata parkiranja od 8 do 15 sati ne opterećuje zaposlene stanare jer u vrijeme naplate ionako ne parkiraju, ali opterećuje umirovljenike, koji ne mogu izdvojiti 200 kuna mjesečno za garažu, koliko je dosad trebalo platiti, a kad bi i mogli platiti, kažu, to ne znači da bi pronašli mjesto. - Ne znam za povlaštene karte u garaži, ali znam da smo s prvim snijegom sva mjesta u garaži popunili te da su neki platili i do kraja zime - kaže Tomislav Ježovita, vlasnik tvrtke Crtorad, koja ima koncesiju za parkiranje. Dodaje da je garaža tijekom godine uglavnom prazna te da će o povlaštenim kartama moći više reći kada dobije odluku gradske uprave. Po tom modelu parkiranje plaćaju stanari u gradskoj jezgri, barem oni koji su ispunili uvjete - ako stanuju u jezgri, ako vozilo glasi na njih i ako stvarno nemaju uvjete za parkiranje ispred svoje kuće. Kada plate 1000 kuna godišnju kartu, nisu kupili određeno mjesto, već mogu parkirati na slobodno kada ga pronađu. Iste će uvjete morati ispuniti stanari Trakošćanske i B. Radić ako budu htjeti parkirati u garaži. Budući da ih je puno više nego je mjesta u garaži, plaćena godišnja karta neće značiti i sigurno mjesto. Osim toga, garaža je bez videonadzora i čuvara, pa im automobili nisu na sigurnom. Predložili su da se ukine naplata parkiranja i da se povlaštene karte mogu kupiti i za vanjska parkirališta. - Slali smo dopise gradskoj upravi, no nikada nismo dobili odgovor - ističe Mladen Rusak, predstavnik zgrade u Ulici braće Radić 20. Dodaje da samo u tom bloku ima 48 stanova, a 12 parkirališnih mjesta te da je nepravda neizbježna.

- Svaki dan moram maknuti automobil prije osam i onda poslije 15 sati ponovno tražiti slobodno mjesto za parkiranje - kaže Rusak. Može sačuvati mjesto tako da svaki sat nadoplati pet kuna, koliko stoji sat parkiranja. Ističe da oni ne mogu, kao stanari u zgradi na drugoj strani, staviti rampu i imati svoje parkiralište, ali da bi povlaštene karte i vani i u garaži umanjile problem, a možda ga i riješile.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.