Kolumna

Sva nemoć Europske unije ogleda se u blatu kod Tovarnika

15.11.2016.
u 07:05
Članice EU na tzv. balkanskoj ruti bez zajedničke strategije opet su prepuštene sebi
Pogledaj originalni članak

Na granici sa Srbijom već viđene nemile scene: iscrpljeni i promrzli ljudi izbjegli pred strahotama rata koji s djecom na rukama posrću u blatu sa samo jednom željom. Riječ je o skupini od 7000 migranata koji već mjesecima u Beogradu uzaludno iščekuju transfer prema zemljama zapada pa se, kada ih izda strpljenje, kao posljednjih dana, njih stotinjak otisne prema hrvatskoj granici. Umjesto polupropusnog koridora, kao prošle godine, sada ih na cijeloj ruti čekaju barikade, ograde, ponegdje i žilet-žica. Jer, u Europu više ne mogu, njihova “mama Merkel” ostala je usamljena u politici širom otvorenih vrata. Može se pretpostaviti da će Srbija te ljude, ako zapadne zemlje odluče da ih više neće primati, poslati onamo odakle su došli – u Makedoniju, Bugarsku i Rumunjsku, ne i u Hrvatsku. U ovom trenutku, nasreću, nije riječ o novom migrantskom valu, ali samo zasad. Ima tome koji dan kako je Ankara poručila da će suspendirati sporazum s EU o migrantima do kraja prosinca ako Bruxelles uskoro ne ublaži vizni režim za Turke. Ako ne prije, za nekoliko tjedana, stoga, mogli bismo se suočiti s humanitarnom katastrofom neviđenih razmjera, koja će jačati usporedo sa sve žešćim bitkama za konačni slom tzv. Islamske države. No, kako se Bruxelles nije oporavio ni od šoka zbog Brexita ni od dolaska na vlast Donalda Trumpa, kada je riječ o tzv. balkanskoj ruti, članice EU bez ikakve su zajedničke strategije i ponovno prepuštene same sebi. Je li Hrvatska spremna za svaki pa i najcrnji scenarij? Ministar Vlaho Orepić tvrdi da jest.

Evo, neku je noć na istočnu granicu sletio helikopterom, pa pred novinarima i pred čvrsto zatvorenom, nepropusnom granicom ustvrdio da je Hrvatska “sigurna zemlja na prijateljski i human način”?! Ministra bi netko trebao upozoriti da je 2015. godina iza nas te da za savjet zamoli svog prethodnika Ostojića, i to hitno, jer sva nemoć Europske unije trenutačno se ogleda na njivama upravo uzduž hrvatsko-srpske granice, negdje u blatu kod Tovarnika.

> > Migranti preko polja krenuli prema Hrvatskoj, dočekao ih kordon policajaca! Vraćaju se u Beograd

TUŽNA SUDBINA PLEMIĆKOG DVORCA

Mali grof bio je omiljen među svojim vršnjacima. U školu je dolazio kočijom. A uz ovaj dvorac veže se i jedna legenda

Iako su ovi čvrsti, više od šest stoljeća stari temelji na kojima je izgrađen dvorac u Cerniku, preživjeli čak i tursko osvajanje, a sam dvorac preživio je Prvi i Drugi svjetski rat te Domovinski rat i potres koji mu je znatno oštetio krovište, pitamo se hoće li taj biser arhitekture preživjeti i nemar i zaborav, kako vlasnika, tako i hrvatskih institucija?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ZA
Zagrebforever13
03:06 16.11.2016.

Na slikama iz Tovarnika ne vidim bas previse zena i djece, uglavnom mladji muskarci, ekonomski migranti iz Afganistana i Pakistana. I odlucni da se bez ikakvih papira, putovnica, viza silom probiju do Njemacke, Svedske i Austrije koje ih ne zele, i tamo na drzavne jasle buduci da ih vecina nema ama bas nikakvih kvalifikacija..