jedno od najpoznatijih

Sva raskoš Zlatne doline predstavljena na danima graševine u Kutjevu

Foto: Promo
Kutjevačko vinogorje
Foto: Promo
Kutjevačko vinogorje
Foto: Promo
Kutjevačko vinogorje
Foto: Promo
Kutjevačko vinogorje
Foto: Promo
Kutjevačko vinogorje
Foto: Promo
Kutjevačko vinogorje
Foto: Promo
Kutjevačko vinogorje
Foto: Promo
Kutjevačko vinogorje
07.06.2019.
u 15:00
U Zlatnoj dolini, svoje su vinograde zasadili stari Rimljani, a tradicija proizvodnje vina nastavila se sve do današnjih dana.
Pogledaj originalni članak

Kutjevačko vinogorje jedno je od najpoznatijih u Hrvatskoj. Proteže se u dužini od oko 30-ak kilometara te je prostor na kojem se nižu brojne vinarije. Zanimljiv podatak je da se Kutjevačko vinogorje nalazi na 45,3° paraleli, istoj onoj na kojoj se nešto zapadnije prostiru svjetski poznata vinogradarska područja kao što su Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon.

Na ovom malenom prostoru nalaze se brojne vinarije, koje za svoja vina dobivaju brojne nagrade i priznanja na najprestižnijim svjetskim vinskim natjecanjima. Zanimljivo je da se u Kutjevu nalazi jedan od najstarijih vinskih podruma u Hrvatskoj, onaj vinarije Kutjevo d.d. koji datira iz 1232. godine. S druge strane, stotinjak metara dalje nalazi se i jedna od najmodernijih i najsuvremenijih vinarija u Hrvatskoj, vinarija Galić.

Od grožđa, uzgajaju se pretežno bijele sorte, a među njima je na prvom mjestu graševina. Sorta koje je na istoku Hrvatske, našla idealne uvjete za uzgoj te se udomaćila u Slavoniji, Baranji i Podunavlju. Graševina daje izvrsna vina, od redovnih berbi, kasnih berbi i berbi prosušenih bobica, a jedno je od najomiljenijih vina i među vinskim stručnjacima i širom populacijom.

U prekrasnom ambijentu Akademije Graševine, okruženom s vinogradima održalo se druženje vinara uz tradicionalnu vinogradarsku večeru i vina. Anđelko Ledić iz Akademije Graševine pripremio je jela prema tradicionalnim receptima kako se nekada pripremala hrana. Kušati se moglo – šaran na rašljama, slanina pečena na štapu, pastrva pripremljena na pari, bijeli žganci preliveni s masti, paprikom i lukom, krumpir punjen sa slaninom.

Večera posvećena tradiciji, vinarima i vinogradarima sljubljena je uz vina - Adžić, Antunović, Bodegrajac, Enjingi, Galić, Jakobović, Krauthaker, Kutjevo d.d., Markota, Mihalj, Mitrović, Perak, Romić, Soldo, Sontacchi, Tandara i Veleučilište u Požegi.

Tradicionalno, u Kutjevu se održavaju dani posvećeni njihovoj najvažnijoj vinskoj sorti graševini. Vinarima su uručene nagrade za najbolja vina s ocjenjivanja graševine, a šampioni su dodijeljeni u tri kategorije – šampion vina berbe 2017. i starija godišta za suha vina, šampion vina berbe 2018. sorte graševina za suha vina, šampion u predikatima te nagrada za najbolje ocjenjeni pjenušac.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.