PAD BROJA KONTOLIRANIH POSTUPAKA

Sve manje kontroliraju se natječaji, čak 1,6 milijardi eura nije provjerio nitko

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Sve manje kontroliraju se natječaji, čak 1,6 milijardi eura nije provjerio nitko
08.07.2024.
u 06:32
U 2023. je kontrolirano svega 3,58% postupaka. Uočava se daljnji pad broja žalbenih predmeta, a time i pad udjela kontroliranih postupaka javne nabave – upozoravaju u DKOM-u, a pretpostavljaju i tko, odnosno što je krivac za sve manji broj žalbi

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadžaj s potpisom.

Mjesečni pristup - 39 kn/mj

Pristup Večernji Premium sadržaju do otkazivanja, mjesečna naplata

  • Prvi mjesec 9 kuna (samo za nove korisnike)
EPILOG TROVANJA MLADIĆA

Znamo krivca za trovanje; no tko je kriv za širenje panike i lažnih vijesti?

Pokazalo se da većina čitatelja, nakon tekstova koji su se često samo prenosili, naslova koji su bili 'nabrijavajući', gdje su se dizale jake emocije, nisu niti čitali sadržaj tekstova iako su u mnogima već i bila točna pojašnjenja i provjerene informacije, već su se dali u osude i žustre rasprave kao da vladaju problematikom i kao da su stručnjaci u svim područjima- kaže Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja.

Ključne riječi


Komentari 7

Avatar kozorog
kozorog
07:16 08.07.2024.

očito neki ne razumiju baš nešto zakon o javnoj nabavi, postupak žalbe... čim je veća vrijednost nabave, to je manji broj potencijalnih ponuditelja, za najveće infrastrukturne projekte u državi mogu konkurirati 2-3 izvođača. a žalbe... do nedavno ste mogli za smiješan novac podnesti žalbu na sve i svašta, uopće ne biti ponuditelj, mogli ste se žaliti. a komisiji treba par mjeseci da odluči o žalbi, pa sad vi budite javni naručitelj i planirajte nešto, u proračunu posebno bitno. kad čekate 7 mjeseci na žalbu, pa s radovima krenete godinu dana od početka nabave... a cijene u međuvremenu luduju, pa se natežite sa izvođačem zbog razlike u cijeni, rokova, bankarskih garancija. najlakše je sumnjati u svaku nabavu. a vrhunac znanja o nabavi većine naših ljudi je odlazak u dućan i nabava 4 kile krumpira, 1 kile mesa, litre ulja. to je nabava kao pojam kod našeg čovjeka. i s takvima vi raspravljajte o javnoj nabavi. probajte vi se javiti na neki natječaj u njemačkoj, da vidimo kako će vas isprašiti.

SU
SULUD
06:46 08.07.2024.

U slučaju da želiš poslati žalbu za natječaj vrijednosti do 250 tisuća eura moraš prvo uplatiti naknadu za pokretanje žalbenog postupka. Ako DKOM odluči u tvoju korist taj novac ti se vraća a ako ne odluči onda si ga izgubio plus trošak odvjetnika. To je isto kao da ja prijavim policiji svog susjeda da mi je ukrao bicikl ali prije toga moram uplatiti policiji trošak provođenja istrage.

MM
MMarko657
08:48 08.07.2024.

Ja bih ovo nazvao lažnim naslovom: izgleda kao da nitko ne provjerava ponude koje su pristigle naručitleju nakon objave javne nabave - a to nije istina. Dokumentaciju pregledava imenovno povjerenstvo naručitelja, ako se TO ne radi netko može i treba završiti u zatvoru. Ovo DKOM izvještava da im se smanjio broj žalbi, ali ne izvještava koliko im treba da donesu rješenje o žalbi, možda kada bi donosili rješenja brže nego dva, tri mjeseca, možda bi se i više ludi žalilo. Pravo novinarsko pitanjeje koliko je žalbi i dalje bez osnove i koliko je investicija zbogneosnovanih žalbi usporeno, pa onda i značajno poskupjelo.