ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Sve veća podrška duginim obiteljima: 'Ohrabrujući rezultati svjedoče promjeni društvene klime'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Nakon popisa stanovništva potrebna je demografska revitalizacija Hrvatske
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Nakon popisa stanovništva potrebna je demografska revitalizacija Hrvatske
13.12.2023.
u 12:19
Većina sudionika - odnosno njih 64 posto izrazila je umjereno do izrazito pozitivan stav prema duginim obiteljima, dok je 36 posto onih koji su sudjelovali u istraživanju iskazalo negativan stav
Pogledaj originalni članak

Od 1011 ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju kojeg je provela agencija Valicon, u sklopu europskog projekta “CareFor”u dobi od 15 do 75 godina, više od polovine podržava uvođenje LGBTIQ tema u nastavne programe i škole, a preko 70 posto nema problema s time da im je kolega ili kolegica na poslu LGBTIQ osoba. Većina sudionika - odnosno njih 64 posto izrazila je umjereno do izrazito pozitivan stav prema duginim obiteljima, dok je 36 posto onih koji su sudjelovali u istraživanju iskazalo negativan stav.

Prema dobivenim rezultatima 60 posto ispitanika izražava umjerenu do izrazitu podršku dostupnosti literature o duginim obiteljima u javnim knjižnicama, a 59 posto ispitanih iskazalo je umjerenu do izrazitu podršku posvojenju djeteta od strane istospolnih parova. Istovjetna podrška pristupu medicinski potpomognutoj oplodnji za žene u istospolnim vezama iznosi 67%, dok je umjerena do izrazita podrška istospolnim brakovima premašila 50% kako za ženske, tako i za muške parove.

- Ovi ohrabrujući rezultati svjedoče o promjeni društvene klime i sve većoj inkluzivnosti prema različitostima. Realnost koju istraživanje prikazuje, posebno ona koju žive mladi u Hrvatskoj, ohrabruje nas. Sve raniji izlazak LGBTIQ mladih iz ormara i njihovo dijeljenje osobnih priča na društvenim mrežama zasigurno doprinose pozitivnom pomaku - prokomentirao je rezultate sitraživanja Daniel Martinović, predsjednik Udruge Dugine obitelji.

Kako ističu u spomenutoj udruzi među iznenađujućim nalazima istraživanja jest i činjenica da 29 posto ispitanika sigurno zna da među prijateljima i poznanicima ima barem jednu LGBTIQ osobu, dok njih 32 posto vjeruje da takve osobe čine dio njihova socijalnog kruga. Dodatno, 71 posto ispitanika izjavljuje da ne bi imalo problema s kolegama na poslu koji su LGBTIQ osobe.

POVEZANI ČLANCI:

Veliku ulogu u ovako pozitivnim rezultatima imaju i LGBTIQ osobe u Hrvatskoj koje zadnjih 10 godina sve otvorenije pričaju o svojim životima, od naših članova Ive i Mladena koji su iznimno hrabro s javnošću podijelili svoju borbu sa sustavom, do svih onih LGBTIQ osoba i duginih obitelji koje možda nisu na televiziji i novinama, ali u svojim krugovima govore o svojim obiteljima, iskustvima, životima i tako mijenjaju društvo korak po korak. - istaknuo je Martinović.

>> VIDEO Jelena Perčin o ubijenoj Ivani Hodak: 'Večer prije bile smo zajedno, rekla mi je tu jednu rečenicu'

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar kenshi
kenshi
14:09 13.12.2023.

Je li anketa održana u Amsterdamskom crvenom kvartu?

AL
AlfaMike
13:39 13.12.2023.

Seksualna orijentacija je dezorijentacija. Ne biraju oni ništa nego su jednostavno takvi rođeni. Pregorio neki osigurač i strujni krug ne radi kako treba. Autizam je neka vrsta poremećaja , a homoseksualnost nije ? Jadna djeca u takvim obiteljima.

CH
chemica
14:46 13.12.2023.

Da mi netko drži elđibiti predavanje, samo bih ga upitno pogledao. Nit vas mrzim, nit vam bilo što zamjeram. Na kavu idem sa svakim, važno je samo da je dobra osoba. Bez obzira na vjeru, naciju ili s kim spava.