Digitalna valuta

Švedska kreće s testiranjem digitalne krune

Foto: Bodo Marks/DPA/PIXSELL
Švedska kreće s testiranjem digitalne krune
07.04.2021.
u 09:02
Središnje banke diljem svijeta planiraju lansiranja digitalnih valuta središnjih banaka (CBDC) kao odgovor na smanjenje upotrebe gotovine i kao način ubrzavanja domaćih i međunarodnih plaćanja.
Pogledaj originalni članak

Švedska središnja banka planira testirati uporabu digitalne valute e-krune u stvarnom svijetu, a u taj projekt će uključiti i komercijalne banke.

Središnje banke diljem svijeta planiraju lansiranja digitalnih valuta središnjih banaka (CBDC) kao odgovor na smanjenje upotrebe gotovine i kao način ubrzavanja domaćih i međunarodnih plaćanja.

Do sada je pilot projekt e-kruna simuliran samo u okviru Riksbanka, a u sljedećoj fazi projekt će se proširiti tako da uključuje sudionike poput komercijalnih banaka, priopćila je središnja banka.

"Tehnologija pruža nove mogućnosti, no nije isprobana kada je riječ o obradi plaćanja na malo i uz potrebnu razinu sigurnosti", navode iz Riksbanka.

Pilot projekt traje godinu dana, s ciljem testiranja mogućih načina za javno korištenje e-krune u Švedskoj.

Riksbank još ne može potvrditi koje će banke ili pružatelji usluga platnog prometa pomoći u sljedećoj fazi testiranja, no svrha je procijeniti kako bi se e-kruna mogla koristiti i za velika komercijalna i za mala plaćanja.

Istraživanje koje je u siječnju provela Banka za međunarodna poravnanja pokazalo je da će središnje banke koje 'pokrivaju' petinu svjetske populacije vjerojatno početi izdavati vlastite digitalne valute u sljedeće tri godine. Mnoge središnje banke vide CBDC kao sredstvo za sprječavanje konkuriranja kriptovaluta i zadržavanje središnje uloge javnih vlasti u platnom sustavu.

Do sada je većina središnjih banaka došla samo do istraživanja CBDC-a. Samo su Bahami uveli CBDC, dok su Švedska i Kina započele njegovo testiranje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DU
Deleted user
11:39 07.04.2021.

Još jedan korak ka totalnoj kontroli pojedinca i kompletnom gušenju bilo kakve opozicije. Ljudska prava su prošlost, u budućnosti je dozvoljeno samo ono što vlast odluči!

MA
Majur
10:06 07.04.2021.

Komentar obrisan?! Dakle,za desetak godina će netko od državnih službi biti u mogućnosti jednim stiskom na gumbić svu vašu lovu “poništiti” ako niste “po liniji” koja je tražena.....pa ti onda demonstriraj protiv sistema kad drugi dan ne budeš imao za kruh i mlijeko zbog “neposluha”.

SI
sisavac
10:02 07.04.2021.

kinezi pokrenuli digitalni juan. i to je to. kraj. sad će svi moći imati novca koliko im bude trebalo. odavno više novac nema pokriće u realnoj ekonomiji ni stvarnim, opipljivim vrijednostima. amer godišnje natiska 600-800 mlrd dolara. istovremeno poveća dug za 1.000 mlrd dolara. i tako svake godine. a ekonomija im to ne može pratiti, ne skupe oni toko poreza. sve je to ekonomija iz zraka, nema tu realne vrijednosti, balon se napuhuje. sva sreća pa uvijek to završi lomom, grubim prizemljenjem. ajd, to znači rat. ali, da nije bilo npr. 2. svj. rata, ne bi ameri bili to što jesu. jer famozni new deal je u biti bila propala priča, nije dala očekivane rezultate, tek je rat omogućio amerima ekspanziju. gubitkom keša gurate ljude u ruke gramzivih bankara. digitalni novac zbilja može ispariti, svatko vas može pratiti što s njime radite. a ljudi su naučeni novac skrivati dalje od drugih, nitko ne treba znati što sam kupio i kada.