PRVI MANDAT TRAJAO 7 SATI

Magdalena Andersson i drugi put potvrđena za švedsku premijerku

Foto: TT NEWS AGENCY
Swedish parliament elects Social Democrat leader as new PM for second time
Foto: TT NEWS AGENCY
Swedish parliament elects Social Democrat leader as new PM for second time
Foto: TT NEWS AGENCY
Swedish parliament elects Social Democrat leader as new PM for second time
29.11.2021.
u 22:40
Andersson je podnijela ostavku samo nekoliko sati nakon što je prvi put postala premijerka jer su Zeleni, koalicijski partner socijaldemokrata, napustili vladu zbog pada vladinog prijedloga proračuna u parlamentu
Pogledaj originalni članak

Čelnica švedskih socijaldemokrata Magdalena Andersson (54) i drugi je put u samo nekoliko dana u parlamentu potvrđena za švedsku premijerku, i to nakon što je prošle srijede postala prva premijerka u povijesti te zemlje, da bi samo nekoliko sati nakon imenovanja dala ostavku.

Principijelni razlozi

Njezin prvi mandat tako je trajao tek nešto više od sedam sati, što će vjerojatno ostati jedinstven primjer u povijesti švedske demokracije.

U današnjem glasanju 349 članova Riksdaga, švedskog parlamenta, Andersson je dobila 101 glas, uz 75 suzdržanih i 173 glasa protiv, s obzirom na to da prema švedskom političkom sustavu kandidat za premijera ne treba većinu glasova, nego samo treba izbjeći da većina glasa protiv njega. Andersson sada mora objaviti sastav svoje vlade, što je planirano za utorak, nakon čega će se održati primopredaja dužnosti u prisutnosti švedskog kralja u kraljevskoj palači.

Premijersku dužnost trenutačno i dalje kao obnašatelj dužnosti obnaša bivši socijaldemokratski premijer Stefan Löfven, u čijoj je vladi Andersson bila ministrica financija, koji je nedavno dao ostavku nakon što je parlament njegovoj vladi izglasao nepovjerenje. Nakon što je sedam godina bila ministrica financija, Andersson je početkom studenoga preuzela vodstvo socijaldemokratske stranke, što joj je otvorilo put preuzimanju premijerske dužnosti. Nakon prvog potvrđivanja za premijerku odlučila je odstupiti nakon samo sedam sati zato što njezin prijedlog proračuna nije dobio dovoljnu većinu u parlamentu.

Foto: TT NEWS AGENCY
Magdalena Andersson

Andersson je imala potporu Lijeve stranke za rast mirovina, ali je zbog toga Stranka centra otkazala potporu proračunu, što je dovelo do njezine ostavke. Sada će na čelu jednostranačke vlade pokušati voditi Švedsku do redovitih parlamentarnih izbora u rujnu sljedeće godine. Andersson je odstupila iz principijelnih i ustavnih razloga jer, kako je objasnila u prošlu srijedu, koalicijska vlada mora odstupiti ako je jedna stranka napusti. Međutim, Andersson je odmah nakon ostavke izrazila nadu da će je parlament ponovno imenovati, ali ovaj put kao premijerku manjinske vlade.

U ženskim rukama

Iako su nakon Löfvenove ostavke izbjegnuti izbori, zaplet oko potvrđivanja premijerke Andersson i njezine brze ostavke potvrdio je kompliciranu situaciju u parlamentu i krhkost vladajuće većine, koja ovisi o potpori manjih stranaka: Zelene stranke, dviju manjih stranaka desnog centra i Lijeve stranke.

Ovdje je zanimljiva još jedna dimenzija ovog političkog zapleta. Iako je Švedska, kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti, predvodnica među skandinavskim zemljama, s obzirom na to da je prema indeksu rodne ravnopravnosti za 2021. godinu Švedska uz Dansku zemlja s najvišim dosegnutim stupnjem rodne ravnopravnosti, a skandinavske zemlje u tom pogledu prednjače u cijelom svijetu, Andersson je postala prva premijerka u povijesti Švedske, dok su sve ostale zemlje Skandinavije i nordijske regije, Norveška, Finska, Danska i Island, dosad imale žene na čelu svojih vlada.

Žene su trenutačno na čelu vlada u Finskoj i Islandu, Sanna Marin i Katrin Jakobsdottir, dok je u Norveškoj Erna Solberg bila na toj dužnosti sve donedavno. U tom je kontekstu zanimljivo, ali i važno za Švedsku, da je Magdalena Andersson probila led i u Švedskoj.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

XA
xaron
15:43 29.11.2021.

Cirkusaneri.

ZA
Zapadnjak
22:54 29.11.2021.

Stranka centar je izmanevrirala da se donese, uvjetno receno, desniji, konzervativniji proracun za koji su glasale stranke centra i desnog centra plus svedski demokrati i istovremeno izbacila (indirektno, naravno) zelene iz vlade, iz perspektive ljudi koji zagovaraju sto je manje moguce drzavnih intervencija u zivot, poglavito u ekonomiju, ispalo je ponajbolje od realnih opcija u datoj situaciji...

VI
Vivian
16:41 29.11.2021.

Pa i mi smo Posavca !