SiCG - HRVATSKA

Svetozar Marović ispričao se Hrvatskoj

11.09.2003.
u 00:00
Mesić: I Hrvatska i SiCG moraju Hrvatima i Srbima u BiH poslati poruku da je Sarajevo njihov glavni grad
Pogledaj originalni članak

- Ispričavam se za sva zla koja je bilo koji građanin Srbije i Crne Gore učinio bilo kome u Hrvatskoj. Ne činim to zato što narodi nose krivnju, već zato što je nužno da svaki pojedinac koji je učinio zločin izađe pred zakon. Hrvatska i SiCG ne smiju pristati živjeti u prošlosti, premda nas ona ponekad emotivno koči i usporava, već prije svega treba popraviti sadašnje odnose da bismo u budućnost postali primjer suradnje zemalja u regiji. Tim je riječima Svetozar Marović, predsjednik SiCG, dočekao svoga gosta, hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je jučer boravio u jednodnevnom posjetu SiCG. Mesić je rekao da prihvaća simboličnu ispriku koju je ponudila SiCG.

- Ispričavam se svima kojima su građani Hrvatske nanijeli bilo kakvu štetu, ili su zloupotrijebili svoju poziciju u bilo koje vrijeme - rekao je Mesić.

O granici i povratku

Uzajamnim isprikama uklonjena su sva nagađanja o tome hoće li predsjednik Marović iskoristiti prvi službeni posjet hrvatskog predsjednika da pošalje i službenu ispriku Hrvatskoj. Svečani doček pred palačom Federacije, intoniranje himni Hej Slaveni i Lijepa naša, bili su uvod u prve razgovore dvojice predsjednika i nakon toga u vrlo bogat program službenog posjeta u kojem su razgovori s Marovićem sigurno bili najznačajniji jer se iz izjave srpskog predsjednika moglo jasno vidjeti da srpska strana želi pokazati dobru volju i kooperativnost.

Marović je inzistirao na dosadašnjim uspjesima u rješavanju južne granice, socijalnom sporazumu o isplati mirovina i skorom dovršenju sporazuma o manjinskim pitanjima na kojem dvije države rade gotovo dvije godine. Pokazao je i razumijevanje za teškoće koje Hrvatska ima u provedbi povratka Srba, ali je ipak naglasio da prioritet imaju vlasnici, a ne oni koji se privremeno koriste stanovima i kućama hrvatskih državljana srpske nacionalnosti. Obje su se strane složile da treba riješiti pitanje nestalih i da je i to jedna od stvari koje bi olakšale odnose između dviju država. Liberalizacija viznog režima

Oba su predsjednika naglasila korist od liberalizacije viznog režima. Naglasili su da bi bilo dobro da Hrvatska produlji taj status nakon 31. prosinca o. g., a posebno je važno da ljudi s obje strane granice, osobito na Dunavu gdje granični režim nije dokraja riješen, imaju lakši pristup i kretanje. Marović je također izrazio nadu da će Hrvatska povući tužbu za genocid koju je podnijela protiv SiCG.

- Imamo razumijevanja za različite kutove gledanja, ali mislimo da bi zbog budućih zajedničkih odnosa ta tužba trebala biti povučena - rekao je Marović, naglašavajući da se o tome mora i dalje razgovarati.

Predsjednik Mesić bio je puno suzdržaniji u izjavi.

- Otvoreno se razgovaralo o otvorenim pitanjima koja postoje između dviju država, o onima koja nisu riješena, ali su obje strane složne da bez njihova rješavanja neće biti pomaka - rekao je Mesić. Istaknuo je da su jasni odgovori i precizni dogovori nužni za napredak odnosa između Hrvatske i SiCG.

Susret s Hrvatima

Njegova je glavna poruka bila da su u svim pitanjima jedino europska rješenja trajna rješenja.

- Hrvatska je nekoliko koraka ispred SiCG, ali to su koraci koji se mogu nadoknaditi - rekao je Mesić i naglasio da i Hrvatska i SiCG moraju Hrvatima i Srbima u BiH poslati istovjetnu poruku, a ta je da je Sarajevo njihov glavni grad.

Nakon razgovora s Marovićem, ostatak je posjeta tekao kao na traci. Mesić se susreo s predsjednikom Skupštine Dragoljubom Mićunovićem, v. d. predsjednicom Srbije Natašom Mićić, a poslijepodne je razgovarao s premijerom Zoranom Živkovićem i susreo se s predstavnicima Hrvata u SiCG te s nekim predstavnicima srpskih izbjeglica iz Hrvatske.

Pogledajte na vecernji.hr