uporan ministar

Svi protiv ministra financija, no Linić ne odustaje od poreza

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Svi protiv ministra financija, no Linić ne odustaje od poreza
24.11.2012.
u 20:00
Milanović mu govori da Zakon o porezu na nekretnine neće ići po hitnom postupku, HNS ga optužuje za bullying
Pogledaj originalni članak

Iako je zbog svog prijedloga Zakona o porezu na nekretnine u petak dobio “pljusku” i od šefa HNS-a Radimira Čačića i od svog stranačkog šefa i premijera Zorana Milanovića, ministar financija Slavko Linić pravi se kao da se ništa nije dogodilo.

– Mi nastavljamo javnu raspravu i komuniciranje o zakonu kao što je i planirano – poručio je ministar Linić preko svoje glasnogovornice. Ništa drugo nije želio komentirati.

Koliko god se ministar financija pravi da se ide “kao što je i planirano”, istina je sasvim drukčija. Njegov najveći rival u Vladi – koji je očito to i dalje iako je morao otići iz Banskih dvora – Radimir Čačić jasno mu je poručio da mu neće dati “amen” za uvođenje novog poreza još barem dvije godine, a Zoran Milanović mu je iz Bruxellesa zapravo poručio da se smiri i da neće biti ništa od njegove ideje da porez uvede “po hitnom postupku”. Po svemu sudeći, ministar financija porez neće uspjeti uvesti 1. travnja iduće godine, nego najranije nakon svibanjskih lokalnih izbora, i to najvjerojatnije samo ako još malo spusti porezne stope na nekretnine u kojima vlasnici stanuju.

– To što Linić radi čisti je bullying. Pa on je zaobišao sve institucije u Vladi: koordinacije na stručnoj razini pomoćnika ministra, gospodarsku koordinaciju, uži kabinet, pa tako i samu Vladu. Prvo što je itko vidio bila je njegova javna prezentacija poreza na nekretnine u četvrtak. Prije toga ministri nisu vidjeli ništa, čak ni radne verzije novog poreznog zakona – poručuju iz vrha HNS-a.

U prilog njihovoj tvrdnji ide i e-mail do kojeg smo došli, a iz kojeg je jasno da je Porezna uprava tek u petak, 23. studenoga, u 14.51 sati Ministarstvu gospodarstva dostavila nacrt Zakona o porezu na nekretnine s napomenom da je rok za očitovanje 1. prosinca. Znači, Ministarstvo gospodarstva dobilo je prijedlog zakona dan nakon što ga je Slavko Linić prezentirao novinarima u zgradi Vlade, dakle nakon što su o njemu već čitali u novinama! Ministar financija uspio je u kratko vrijeme okrenuti gotovo sve protiv sebe. Gradovima i općinama dao je prekratak rok za pripremu uvođenja novog poreza na nekretnine, i to usred izborne kampanje za lokalne izbore. Osim toga, reakcije iz lokalnih jedinica pokazuju da više ni one nisu bezrezervno za Linićev zakon jer se boje podbačaja poreznih prihoda. Stope su niže nego što se planiralo, uvedena su brojna izuzeća tako da više nitko ne može reći da će novi porez, koji je digao na noge cijelu zemlju, pokriti dosadašnje prihode iz komunalne naknade.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

ST
sttipe
20:34 24.11.2012.

nek se uvede jedinstven za cilu državu i za sve stanove,u kojima se živi..nek ne bude više od 300kn godišnje..ali nikako ne nekakvi popusti koje će se kasnije ukidat..previše je takvih slučajeva bilo do sada..i nek obeća da ga 20 godina neće dizati!!!gradovima triba uvest cenzus da imaju po 1 političara na plaći,na svakih 10 000 stanovnika..tako neće sve poreze pojest političari..neće im ni tribat neki veliki novci..

KU
KuciloOro
21:08 24.11.2012.

Tko je gledao nastup HNSova Dragana Kovačevića u Dnevniku kod SDPeovca Šprajca mogao se uvjeriti da taj Linićev prijedlog neće proći........a ako ga pokuša na silu progurati slijede nam novi izbori...... I sad je jasno kao dan da je Linić cijelo vrijeme puštao probne balone po medijima, jer je premijeru i potpredsjednicima Vlade prezentiran prijedlog s 2%, da bi ga se smanjivalo na 1,5%..... Ključno je što g. Dragan Kovačević shvaća da je ovo navlakuša i da se porez lažno predstavlja niskim samo iz razloga što su ( za sad ) visoke olakšice.....a jednog dana kad se skinu olakšice svi bi smo morali plaćati punih 1,5% na nekretninu u kojoj stanujemo....... Uglavnom, sve više ljudi razumije laži i podvale g. Linića po pitanju poreza na nekretnine.......i prijedlog će mu jako teško proći........

OS
osvrt
14:07 26.11.2012.

Daklem, vlast, osim gospodina Linića odjednom brine da se narod ne preoptereti porezima, do poslije izbora. Sretno nam (vam) bilo!