SUBOTNJI PROSVJED

Svi saborski zastupnici morali su biti s narodom

22.10.2001.
u 00:00
* Vlasti možeš vikati što hoćeš! Kad je cijeli Dinamov stadion vrijeđao bivšeg predsjednika države, mi kao tadašnja oporba nismo u tome vidjeli govor mržnje
Pogledaj originalni članak

- Baš me briga kako će tko komentirati to što smo se kao zastupnici Hrvatskog sabora pojavili na prosvjedu na Trgu bana Jelačića. Stalo mi je do toga kao do lanjskog snijega. Ako saborski zastupnici nemaju osjećaj da moraju biti na mjestu gdje se okupio narod, onda oni nemaju što tražiti u Saboru - oštro nam je jučer komentirala Dorica Nikolić, glavna tajnica i zastupnica HSLS-a u Saboru, vjerojatnost da će dolazak nje, Željka Glavana i Joška Kontića na prosvjedni skup biti protumačen kao unutarstranačko prepucavanje dviju struja. Ne zanimaju je, kaže, ni oni koji će u tome vidjeti udar na vladajuću koaliciju i odmak od kritika koje su na račun organizatora prosvjeda izrekli državni dužnosnici iz drugih stranaka koalicije.

Tomčića nema među narodom

- Sramotno je kad, na primjer, predsjednik Sabora Zlatko Tomčić daje izjavu da će građani znati odvojiti dobro od zla i govora mržnje. Pa kritika vlasti nije govor mržnje! Vlasti možeš vikati što hoćeš! Kad je cijeli Dinamov stadion vrijeđao bivšeg predsjednika države, mi kao tadašnji oporbeni političari nismo u tome vidjeli govor mržnje. Oni koji danas kritiziraju prosvjed održan na Trgu, i proglašavaju ga govorom mržnje, prosvjede na stadionu protiv Tuđmana tada su doživljavali kao borbu protiv diktatora i opravdani izljev nezadovoljstva naroda vlašću. Danas govore suprotno! Takvo licemjerje još nisam vidjela! Čemu ta dvostruka mjerila? Ja se u tom smislu nisam promijenila - oštra je Dorica Nikolić, dodajući da onaj tko nema snage doći među narod, nema što raditi u Saboru. - Zlatko Tomčić naziva nas narodnim zastupnicima kad vodi Sabor, ali nisam ga sad vidjela među narodom.

Sramotno policijsko snimanje skupa

Doricu Nikolić i njezine kolege posebno je zasmetala najava zagrebačke policije da će snimati skup, kako bi imali dokaz o eventualnim izgrednicima, koje bi na temelju toga mogli sankcionirati. Time je policija, smatra D. Nikolić, unaprijed taj skup proglasila incidentnim i kažnjivim, te zaprijetila slobodi kretanja, i to samo zato što ga organizira udruga koja nije bliska Vladinoj politici. Smeta joj i to što se hoće stvoriti dojam da je odziv bio slab, s obzirom na to da je na Trgu bilo, prema njezinoj procjeni, barem 30.000 ljudi.

- Možemo mi pričati o desničarenju i HDZ-u koliko hoćemo. No, u subotu je u Zagreb došlo mnoštvo naroda, građani koji su birali i birat će. Tamo se okupio narod koji ima osjećaj da se vlast udaljila od njega - zaključuje D. Nikolić. - Nije mi stalno bilo ugodno dok sam bila na Trgu. Dobacivali su i meni, kritizirali me kao zastupnicu vladajuće koalicije. Ali ne, mi nemamo pravo zbog toga bježati od tih ljudi. Ne možemo se skriti u mišju rupu.

M. Šarić

Pogledajte na vecernji.hr