ROĐENDAN Uz 17 godina od utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Svijet je za hrvatsku federalnu jedinicu

17.11.2008.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

Međunarodna zajednica ne protivi se osnivanju hrvatske federalne jedinice unutar međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine ukoliko ona bude plod dogovora predstavnika triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, doznaje Večernji list od izvora bliskih Bruxellesu.

Zagovaratelji BiH
Suočeni s ozbiljnim problemima i zaostajanjem BiH u odnosu na ostale balkanske zemlje u procesu pristupanja euroatlantskim integracijama te stalnim krizama u zemlji, Bruxelles, ali i Washington, neće mirno gledati daljnja zatiranja prava najmalobrojnijeg naroda u BiH, te su se odlučili za novi pristup BiH i hrvatskom pitanju u njoj.

Politika kaosa koju je zagovarao dio političkog establishmenta unutar međunarodne zajednice proizvela je katastrofalne učinke po BiH i njezine građane i narode. S druge strane,

Hrvati su se iz “remetilačkog čimbenika” s politikom srednjega puta između bošnjačkoga unitarizma i srpskoga separatizma pretvorili u najveće zagovaratelje Bosne i Hercegovine ustrojene na federalnim principima u međunarodno priznatim granicama.

Takvom politikom postali su glavni saveznici Ureda Visokog predstavnika u BiH.

“Omekšali” stav
Zbog toga su Washington, a poglavito Bruxelles, “omekšali” svoj stav prema legitimnim zahtjevima Hrvata za teritorijalnom reorganizacijom BiH, što je zbog vlastitih interesa na Balkanu podržala i Moskva. Tako bi Herceg-Bosna, odbacujući njezine loše strane, mogla biti preteča hrvatske federalne jedinice u Bosni i Hercegovini.

Doznajemo kako bi posljednji dogovor iz Odžaka Sulejmana Tihića, Milorada Dodika i Dragana Čovića trebao ići u pravcu pretvorbe Bosne i Hercegovine iz pseudofederacije u izvornu federaciju triju ravnopravnih naroda u međunarodno priznatim granicama Bosne i Hercegovine, koju bi tvorile federalne jedinice.

Pogledajte na vecernji.hr