NAPADI NA HEZBOLLAH

Svjedočanstva civila koji bježe nakon izraelskih napada: 'Djeca ne znaju što se događa, ali strah je u očima'

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
24.09.2024.
u 09:18
U jednom trenutku čovjek se nagnuo preko žene na suvozačkom mjestu automobila da bi viknuo novinarima kroz prozor: "Vratit ćemo se. Ako Bog da, vratit ćemo se. Recite (izraelskom premijeru Benjaminu) Netanyahuu da ćemo se vratiti."
Pogledaj originalni članak

Nakon intenzivnog izraelskog bombardiranja na ciljeve u Libanonu, brojne obitelji iz južnog dijela zemlje zakrčile su autoceste prema sjeveru kako bi se spasili od napada. Bezbrojni automobili, kombiji i kamioni bili su natovareni stvarima i ispunjeni ljudima, ponekad čak i nekoliko generacija u jednom vozilu, dok su druge obitelji pobjegle brzo, uzimajući samo najosnovnije stvari dok su bombe padale na južni dio Libanona.

"Kada su projektili ujutro pogodili kuće, zgrabio sam sve važne dokumente i izašli smo. Bilo je zastrašujuće," rekao je Abed Afou, čije je selo Yater bilo teško pogođeno u zoru. Izrael i libanonska grupa Hezbollah razmjenjuju vatru preko granice otkako je počeo rat u Gazi prošle godine, uzevši da je prošlog tjedna došlo do eskalacije napad masovne eksplozije pagera i voki-tokija u Libanonu za koje se krivi Izrael, piše Reuters.

Nakon što su se izraelski napadi proširili na veće dijelove Libanona, ljudi su primili unaprijed snimljene telefonske pozive u ime izraelske vojske koji su ih pozivali da napuste svoje domove zbog vlastite sigurnosti. Afou, koji je ostao u Yateru od početka borbi, unatoč tome što je bio samo oko 5 km od izraelske granice, odlučio je otići kada su u napadima pogođene stambene kuće, rekao je. "Jednom rukom sam držao sina i govorio mu da se ne boji," rekao je. Afou i njegova obitelj, kao i nekoliko drugih rođaka zaglavili su na autocesti u smjeru sjevera. Nisu znali gdje će odsjesti, rekao je. Ali njihov cilj je bilo stići do Bejruta.

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

'Vratit ćemo se'

Pokraj ceste stajale su libanonske sigurnosne snage s oružje. U jednom trenutku čovjek se nagnuo preko žene na suvozačkom mjestu automobila da bi viknuo novinarima kroz prozor: "Vratit ćemo se. Ako Bog da, vratit ćemo se. Recite (izraelskom premijeru Benjaminu) Netanyahuu da ćemo se vratiti." No, drugi čovjek, koji je dao samo svoje ime Ahmed, rekao je da samo Bog zna hoće li se njegova obitelj ikada moći vratiti kući. On je bio jedan od onih koji su se zaustavili kraj ceste, a u njegovom kombiju nalazilo se više od deset ljudi, među kojima su mnogi bili djeca.

"Zračni napadi. Ratni zrakoplovi. Razaranje. Nitko nije ostao tamo. Svi su pobjegli. Uzeli smo svoje stvari i otišli," rekao je. Libanonsko ministarstvo zdravstva reklo je da je u bombardiranju ubijeno više od 490 ljudi, a jedan dužnosnik rekao je da je to bio najsmrtonosniji dan u zemlji od završetka građanskog rata 1990. godine. Izrael je rekao da je pogodio oko 800 ciljeva povezanih s Hezbollahom te da su zgrade koje su pogođene sadržavale oružje te grupe.

Neki su svjedočili razaranju iz blizine.  "Snaga i intenzitet bombardiranja nešto su što nismo doživjeli u svim prijašnjim ratovima," rekao je Abu Hassan Kahoul, na putu za Bejrut sa svojom obitelji nakon što su dvije zgrade sravnjene s zemljom blizu stambenog bloka u kojem živi. "Mala djeca ne znaju što se događa, ali strah je u njihovim očima," dodao je.

Čak je i u Bejrutu rasla zabrinutost, a roditelji su žurili po svoju djecu iz škola jer je Izrael upozorio na nove napade. "Situacija nije ohrabrujuća," rekao je čovjek po imenu Issa, koji je došao pokupiti mladog učenika.

Što se događa na Bliskom istoku, možete pratiti OVDJE.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.