Nepotizam

Svome sinu dao posao na izradi web stranica općine Lekenik

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Svome sinu dao posao na izradi web stranica općine Lekenik
03.06.2014.
u 11:50
Marijan Crnkoci (60), bivši načelnik općine Lekenik, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine zbog zloporabe obavljanja državne vlasti...
Pogledaj originalni članak

Marijan Crnkoci (60), bivši načelnik općine Lekenik, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine zbog zloporabe obavljanja državne vlasti. Prema optužnici, Crnkoci se teretio da je od 2. lipnja 2008. do 26. studenog 2012., u vrijeme dok je bio načelnik Lekenika, poslove na održavanju općinske web stranice dodijelio svome sinu Marijanu (32). Na taj je način, smatralo je tužiteljstvo, općina Lekenik oštećena za 60.500 kuna, koliko je temeljem ugovora o djelu isplaćeno mlađem Crnkociju.

Istraga protiv Crkocija pokrenuta je u svibnju 2013., a on se branio da mu nije bila namjera da sinu omogući stjecanje koristi.

– Kada sam postao načelnik, općina Lekenik je imala web stranicu. Pojavila se potreba da tu web stranicu netko uređuje. Na jednom kolegiju, netko, ne znam tko, predložio je da uređivanje stranica povjerimo mome sinu jer su ga otprije poznavali. On je u općini obavljao praksu, radio je na popisu stanovništva i na izborima, objašnjavao je Crnkoci kako je za posao angažirao sina koji, kako je sam kazao, nije bio informatičar.

Dodao je da je sa sinom sklopio ugovore o djelu, te da je njegov sin za općinu Lekenik radio samo u vrijeme dok je on bio načelnik. Web stranice općine uređivala su se tako da je netko od djelatnika mlađem Crnkociju slao obavijesti koje je na njih trebalo staviti, a on je to radio. Mjesečna naknada u početku mu je bila 1500, a zatim 1000 kuna. I dok se otac Crnkoci branio da nije raspisao javni natječaj jer natječaj, prema Zakonu o javnoj nabavi, nije bio obvezan s obzirom na to da je bila riječ o iznosu od 12.000 kuna godišnje, pojedini svjedoci iskazivali su da je Crnkoci odmah nakon dolasku na načelničko mjesto posao dodijelio sinu. – Kada smo ga mi pitali zašto taj posao radi njegov sin, a ne netko od nas, odgovarao nam je da se nas to ne tiče – iskazivali su svjedoci.

>>Bivši načelnik posao dao svome sinu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
16:38 03.06.2014.

Neće kriza nikako da prođe dok vladaju rođe.

TU
tulipan870
19:19 03.06.2014.

Što se čudimo pa ovo je bratska i svačija, samo ne narodna vlast.