Pregovori s EU

Swoboda i Posselt: EP će pristupni ugovor potvrditi prije Sabora

Foto: Boris Šćitar/Pixsell
Swoboda i Posselt: EP će pristupni ugovor potvrditi prije Sabora
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Stojan de Prato
01.12.2010.
u 16:52
Uniji je neophodna uspješna priča, a upravo je Hrvatska takva priča. Zato njezino uključenje treba ubrzati, a ne usporavati neuravnoteženim zahtjevima koji ostavljaju loše posljedice na hrvatsko javno mnijenje, naglasio je Arnaud Danjean.
Pogledaj originalni članak

Ako Hrvatska ispuni preostala mjerila na vrijeme da pristupni pregovori o članstvu u Europskoj uniji završe 21. lipnja, kako se najavljuje, “učinit ćemo sve što je u našoj moći da Europski parlament potvrdi pristupni ugovor EU i Hrvatske već u srpnju, izjavili su u srijedu u Europskome parlamentu EP-ov izvjestitelj o Hrvatskoj austrijski socijalist Hannes Swoboda i “izvjestitelj u sjeni” bavarski pučanin Bernd Posselt. To znači da bi EP hrvatski pristupni ugovor odobrio i prije no što bi to u Hrvatskoj, nakon referenduma, stigao učiniti Sabor.

- Čak i da ugovor ratificiramo tek u rujnu ili listopadu, Hrvatska bi stigla ući u EU 1. siječnja 2013. – dodao je Swoboda prije sjednice EP-ova Vanjskoposlovnoga odbora (AFET), na kojoj je predstavio svoj nacrt nove EP-ove Rezolucije o napretku Hrvatske. I Swoboda i Posselt upozorili su, međutim, da bi Slovenija, ali i  širenju EU trenutačno nesklona Nizozemska mogle otezati s postupkom ratifikacije.

- Moramo s njima razgovarati i uvjeriti ih da to ne čine. U Sloveniji je nužno ohrabriti pozitivnu klimu za ulazak susjeda u članstvo – rekao je Swoboda, dok Posselt napominje da EP mora “pritiskati da pregovori zaista završe u prvoj polovici 2011., a ratifikacija tijekom 2012.”.On smatra da se hrvatskome pristupnome ugovoru “ne smije ništa dodavati – ni jamstva Irskoj ili Češkoj, ni promjene Lisabonskoga ugovora - kako se ratifikacijski postupak ne bi zapleo zbog mogućega budućega protivljenja neke članice”.

- U EU vam je kao na bazaru: ne odredite li čvrste rokove, a sada se to može učiniti, postupak se može otegnuti do u nedogled – rekao je Posselt.

Slovenski liberal Jelko Kacin istaknuo je da će slovenski europarlamentarci prvi put svi glasovati za Swobodin izvještaj, dok su do ove godine bili podijeljeni oko ulaska Hrvatske u članstvo. Također je podsjetio da će u lipnju biti 20. obljetnica hrvatske (i slovenske) neovisnosti, "pa tu simboliku svakako treba iskoristiti za dovršenje hrvatskih pristupnih pregovora".

No, dok su svi drugi sudionici u raspravi izražavali zabrinutost niskom potporom Hrvata ulasku u EU, te su tražili da se Hrvatima pomogne objasniti što im članstvo u EU donosi – tražio je to čak i do sada nam ne previše skloni britanski konzervativac Charles Tannock, koji je usto dodao da "i Britancima treba objasniti da im ulazak Hrvatske neće ugroziti tržište rada" - Slovenci se na to nisu osvrtali. Osim Liberala Ive Vajgla, koji je rekao da ga euroskepticizam Hrvata “uopće ne zabrinjava”, te da “EP na tome polju ne treba ništa poduzimati”.

Nemačka pučanka Doris Pack, pak, upozorila je da su za hrvatski euroskepticizam krivi “dugotrajan spor sa Slovenijom” te “donekle neopravdane teškoće” s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

- Europskoj uniji neophodna je jedna uspješna priča, a upravo je Hrvatska takva uspješna priča. Zato njezino uključenje treba ubrzati, a ne ga usporavati neuravnoteženim zahtjevima koji ostavljaju jako loše posljedice na hrvatsko javno mnijenje – naglasio je francuski pučanin Arnaud Danjean.

Do 14. prosinca zastupnici u AFET-u mogu podnijeti amandmane na Swobodin nacrt, a drugo čitanje održat će se 25. siječnja. Dan potom AFET će usvojiti prijedlog rezolucije, dok bi ga EP na plenarnoj sjednici raspravio u veljači.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

KU
kukuriku
17:44 01.12.2010.

..ma j3bes´ EU..i njihovu birokraciju...

RI
ribarpalunko
18:49 01.12.2010.

I mi smo ti kao neka \"uspješna priča\" Pričat će svojoj djeci europarlamentarci - i onda su došli mali Hrvati i spasili veliku tetu Europu od dosade i raspadanja, a mi smo im za uzvrat dali malo šarenih laži o velikom svijetu u kojega su oni pohrlili ko guske u maglu.

IV
ivicas
18:37 01.12.2010.

20 godina nam podmecu i otezavaju svm mogucim ucijenama i to samo Hrvatskoj i to sasvim neopravdano i jos da glasamo na referendumu za Eu e pa sto je previse previse Ima u europi buducnosti i kao nezavisna drzava i biti ce nam bolje