Swoboda u Saboru predstavio nacrt izvješća o Hrvatskoj za 2008.

30.01.2009.
u 15:24
Pogledaj originalni članak

Izvjestitelj za Hrvatsku i potpredsjednik socijalističke skupine u Europskom parlamentu Hannes Swoboda predstavio je u petak u Hrvatskome saboru nacrt izvješća o Hrvatskoj za 2008. koji je prihvatio vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta, posljednji takav dokument u sadašnjem sazivu EP-a, priopćeno je u petak iz Hrvatskoga sabora.

Hannesa su u Saboru primili Željka Antunović, potpredsjednica Hrvatskoga sabora, Mario Zubović, predsjednik Saborskoga odbora za vanjsku politiku, Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, i Dubravka Šuica, zamjenica predsjednika Odbora za europske integracije. Na sastanku su bili i Branko Baričević, šef hrvatske misije u Europskim zajednicama, i Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj.

Izvješće je vrlo pozitivno intonirano i u njemu se konstatira velik napredak Hrvatske te se ustraje na prevladavanju trenutačne blokade pregovora kao i na poštovanju dogovorenog roka za završetak pregovora u 2009., piše u priopćenju.

Europski parlament trebao bi u ožujku donijeti rezoluciju o Hrvatskoj. Swoboda je izrazio veliku potporu europskih institucija za nastavak pristupnih pregovora Hrvatske, kao i potporu institucija EU za pravovremeno finaliziranje pristupnog sporazuma kako bi ga Europski parlament mogao razmotriti prije sljedećih izbora.

U izvješću se izražava duboko žaljenje zbog toga što se zbog bilateralnih pitanja blokiraju pregovori, a Swoboda je, piše u saborskome priopćenju, naglasio koliko je bitno da blokada pregovora nije zaustavila reformske procese u Hrvatskoj. Razgovaralo se i o inicijativi Europske komisije da se nađe rješenje između Slovenije i Hrvatske. To angažiranje Europske komisije Hrvatska prihvaća, istaknuli su dužnosnici Hrvatskoga sabora.

Jandroković i Swoboda razgovarali o hrvatskom približavanju EU-u
Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković razgovarao je u petak s izvjestiteljem Europskog parlamenta (EP) za Hrvatsku i potpredsjednikom Socijalističke skupine u tome tijelu Hannesom Swobodom o tome što Hrvatska čini ne bi li ispunila pristupne obveze za punopravno članstvo u Europskoj uniji, priopćio je MVPEI.

Jandroković je u razgovoru naglasio da će Hrvatska odlučno nastaviti reforme u ključnim područjima kao što su pravosuđe, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala te preustroj brodogradnje.

Hannes Swoboda se nada da će se brzo riješiti hrvatsko-slovenski granični spor koji je, po njegovim riječima, pravno pitanje, koje uređuju međunarodne konvencije. Neovisno o tome koliko rješenju toga spora mogu pomoći međunarodni sud i međunarodno posredovanje, dvije strane moraju nastaviti razgovore, kazao je Swoboda.

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo Swobodinim izvješćem o Hrvatskoj koje je u vanjskopolitičkom odboru EP-a prihvaćeno gotovo jednoglasno, kaže se u priopćenju.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr