predsjednički izbori

Tajvanci podijeljeni: proamerički 
i prokineski kandidati izjednačeni

Foto: Reuters/Pixsell
Tajvanci podijeljeni: proamerički 
i prokineski kandidati izjednačeni
13.01.2012.
u 22:00
Izbore pomno prati SAD, koji nikada nije otvoreno podržao sadašnjeg predsjednika, ali i Kina koja želi da on ponovno pobijedi.
Pogledaj originalni članak

Troje predsjedničkih kandidata na Tajvanu posljednji se put obratilo biračima prije izbora, koji se održavaju u subotu, a čiji bi ishod mogao biti krajnje neizvjestan.

Prokineski raspoloženi predsjednik Ma Jing-jeou natječe se za drugi mandat, no trenutačno nije sigurno da će ga i osvojiti zato što mu se dvoje protukandidata ozbiljno približilo.

Više izgleda ima liderica oporbe Tsai Ing-wen, koja je ujedno prva žena koja se kandidirala za predsjedničko mjesto. Na njezinu stranu je u četvrtak stalo više od dvije stotine znanstvenika i akademika.

Treći kandidat James Soong mogao bi preoteti najviše glasova od sadašnjeg predsjednika zato što velik broj Tajvanaca strahuje da bi politika približavanja Kini mogla rezultirati gubitkom suvereniteta i ujedinjenjem. S druge strane, Tsai Ing-wen čvrsto stoji iza tajvanske neovisnosti.

Ove izbore pomno prati Kina, ali i Sjedinjene Države, koje nikad nisu otvoreno podržale predsjednika Maa Jing-jeoua, ali su prešutno podržavale njegovu politiku prema Kini.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

WA
wahr
07:14 14.01.2012.

Nekad su svi Tajvanci bili pro-zapadni ( citaj pro-americki ) Danas su podijeljeni 50:50 Za deset godina ce svi htijeti biti Kinezi.

BI
bii0
14:35 14.01.2012.

usrećit će se s kineskom demokracijom.ovo bi mogli biti zadnji izbori na tajvanu.