REPORTAŽA iz sela

'Tak napraviti s čovjekom koji je 68 godina zvonil nikak nije v redu'

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Bivši zvonar Josip Šoltić sa suprugom Marijom ima niz uspomena iz župe
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Bivši zvonar Josip Šoltić sa suprugom Marijom ima niz uspomena iz župe
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Bivši zvonar Josip Šoltić sa suprugom Marijom ima niz uspomena iz župe
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Bivši zvonar Josip Šoltić sa suprugom Marijom ima niz uspomena iz župe
03.03.2016.
u 23:30
Stanovnici sela podijelili su se u dva tabora – prvi je pokrenuo peticiju za smjenu župnika, a drugi tabor pak peticiju za njegov ostanak
Pogledaj originalni članak

– Potpisala sam, kak ne bi potpisala. Strašno sam žalosna. Tak napraviti s čovjekom koji je 68 let zvonil nikak nije v redu – kaže Marija iz Vratišinca (podaci poznati redakciji), jedna od potpisnica peticije kojom se traži premještaj župnika Pavla Mesarića zbog smjene zvonara Josipa Šoltića (82), koji je gotovo sedam desetljeća skrbio o zvonjavi s crkvenog tornja u tom međimurskom selu.

Nije se ispričao

No selo se sad podijelilo na one koji traže da velečasni ode i one koji traže da ostane na čelu župe s više od 5300 duša. Supružnici Josip i Marija Šoltić kažu da su povrijeđeni načinom na koji im je župnik na jutarnjoj misi 24. siječnja poručio da mu predaju ključ 227 godina stare crkve.

– Nije se ponio lijepo prema nama – kaže Josip. No smjena zvonara bila je samo okidač, a nezadovoljstvo župnikom skuplja se već duže vrijeme, napominje Biserka Tarandek, jedna od pokretačica peticije.

– Umjesto da se čovjeku zahvali na godinama služenja i oda priznanje, župnik ga je praktički istjerao. Osim toga, dosta nam je toga da župu vodi svećenik koji često govori o politici, pa i na misama na koje puno ljudi više i ne dolazi. Dugo smo trpjeli, no sad je sve izmaklo kontroli. Dva tjedna bili smo u kontaktu s Varaždinskom biskupijom koja je župniku poručila da se na Valentinovo ispriča zvonaru i svima nama, no on to nije učinio. Izostala je reakcija Biskupije i odlučili smo se za peticiju kao demokratski način izjašnjavanja – kaže B. Tarandek, inače općinska vijećnica SDP-a. No, politika, uvjerava nas, nema ništa s tim.

Župnik, koji nam se jučer nije javljao na telefon, pastoralnom je vijeću kao razloge smjene naveo poodmaklu dob i kritike mještana na loše očišćenu crkvu budući da i čišćenje spada u opis “radnog mjesta” zvonara kojeg milodarima, i to izdašno, plaćaju sami župljani. No Šoltić se ne može pomiriti s odlaskom u “mirovinu” jer je zvonjenje, kaže, dio obiteljske tradicije. Župnik je zbog prijetnji čak pozvao i policiju koja je utvrdila da ipak nije bilo prekršajnog ili kaznenog djela.

“Velečasni nije kriv”

U međuvremenu je pokrenuta i peticija za – župnikov ostanak. Tako ovih dana i oni koji ga podržavaju obilaze domove i skupljaju potpise podrške.

– Velečasni nije ništa kriv, sad mu žele svašta napakirati, a preporodio je župu. Mi imamo više potpisa – kažu pristaše. Kakvo je trenutno brojčano stanje, skupljači koji će kuće obilaziti do kraja tjedna još ne žele otkriti. Svim potpisnicima i jedni i drugi jamče anonimnost jer selo je malo i svatko svakoga poznaje.

>> Oko Uskrsa odlazi i biskup Bogović. Zamijenit će ga franjevac?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

PP
plavac plavi
00:21 04.03.2016.

Mora Večernji malo i po Crkvi, svećenicima pljuvati! Vidi se i po dobi zvonra i žene mu da nije više za obavljanje službe zvonara! Uostalom, nije ta "smjena" bila tako kao što prikazujuzvonari! Župnik je s njima već duže razgovarao, uvjeravao ih da to treba preuzeti netko mlađi, pa kad sami nisu to shvatili i prihvatili morao je oglasiti da im prestaje služba! U čemu je tu problem! Što treba Večernjaku ovaj članak, osim da se pljuje svećenika i Crkvu?!

DU
Dudek
08:49 04.03.2016.

Zašto se mora naglasiti da je drugarica vijećnica stranke neradnika bivše SKJ-u.Stalno oni traže pravdu i tugi imovinu.Gospodin je u godinama to je očito. Vi drugovi i drugarice morate znati. Pustite mladima ono gledaju dalje. Stari vide samo par metara dalje od svog nosa. Svečenik ima pravo. Vi iz SDP-a svagdje morate nos zabadati a vi baš ste svu imovinu bivše partije komunista prigrabili sebi.S, koim pravom? I vi tražite neko pravo. Cijela imovina imobilie i sve osta lo je narodna.

DU
Deleted user
07:56 04.03.2016.

Ah,kajgod,uobićajena hrvatska priča,ništa novo,dosadno je ljudima u selu,pa ajde da se svađamo,a zvonar,ah,nebitno,da nije to na stvari,bilo bi nešto drugo...seoska posla seoskih baba (u koje spadaju i oni muški koji ne nose hlače u svojim hižama)...