Strast za body paintingom

Talent mlade Osječanke: Šetala se s olovkom u čelu, strašno je kako su je gledali

07.06.2021.
u 20:08
Mlada Osječanka Lucija Krstić učenica je drugog razreda i buduća nutricionistica, ali s kistovima za šminkanje u ruci prava je umjetnica
Pogledaj originalni članak

Dok je šetala psa svojim naseljem u Osijeku, prolaznici su u čudu promatrali mladu Luciju Krstić. Iz okrvavljenog čela virila joj je zabijena olovka! A ona je mirno šetala svog maltezera, usto s viklerima na kosi.

Rana, naravno, nije bila stvarna, već vrlo uvjerljiva šminka koju si je na lice, u maniri prave umjetnice, nanijela sama Lucija.

Strast počela prije pet godina

Buduća nutricionistica, učenica drugog razreda Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića u Osijeku, još je prije pet godina otkrila svoju strast, ali i talent za šminkanje i oslikavanje lica, a u posljednje vrijeme i tzv. “body painting”.

– Strašno je kako su me gledali dok sam hodala s olovkom u čelu, čak su se i iz automobila okretali! Kad su shvatili da je samo slika u pitanju, smijali su se – prisjeća se ona. Pravo je čudo što nitko nije pozvao hitnu pomoć ili policiju.

“Prerušena” u kanadskog repera i DJ-a Drakea, utrčala je u tri sata u noći roditeljima u spavaću sobu i razbudila ih, tražeći kapu. Prestravili su se!

Prve poteze kistovima, sjenilima i ostalim alatom za šminkanje povlačiti je počela još u petom razredu osnovne škole. Dvije godine poslije, već je jasno znala što je zanima i da želi na tom polju što više napredovati.

– Počela sam sa šminkanjem, i to su me zanimali oduvijek živopisniji tonovi, iscrtavala sam s vremenom, primjerice, leptira na očima, pa opekotine ili rane na licu, a u posljednja dva mjeseca okrenula sam se “body paintingu”, što u Osijeku još uvijek rijetko tko radi.

Vjerujem, pak, da je važno izdvojiti se i biti prepoznatljiv, ako želiš biti uspješan u onome što radiš.

Danas svi šminkaju više-manje po istoj šabloni – započinje 16-godišnja Lucija, u kojoj je teško već na prvu ne primijetiti pravu poduzetničku crtu.

Otvorila je svoju stranicu na Instagramu, koja broji više od 2600 pratitelja, kao i YouTube kanal, kako bi javnosti približila ono što radi, ali i usavršavala se.

Zanimljivo je, pak, da Lucija, uvjerava nas, nije toliko spretna u slikanju i crtanju na papiru kao na tijelu, niti je tome bila sklona.

– Nije baš strašno kada nešto slikam na papiru, ali nije ni lijepo – smije se ona.

Uči se putem interneta, no prošla je protekle godine i tečaj šminkanja kod poznate hrvatske vizažistice Lade Mitrašinović, koja je razvila brend Bella Make Up, a šminka brojne naše estradnjake, pa tako i Maju Šuput. Edukacijama tu nije kraj, a sve naučeno demonstrira na svojim prijateljicama.

– Ne plaše se, već su se naviknule – smješka se Lucija, dok potvrdno kima glavom prijateljica joj i vršnjakinja Lara Šarapović, obojena u plavo i “pretvorena” u Avatara. Najmanje četiri sata sjedila je Lara strpljivo pred zrcalom dok je Lucija nanosila sloj po sloj boje ili ljepila.

– Uvijek mi je zanimljivo kada me šminka u lude boje, sviđa se i ljudima oko mene, a svi se okreću dok se tramvajem vozim doma – priča Lara, učenica Medicinske škole u Osijeku.

Nije to jeftin “sport” – tuba kvalitetnije boje, koja se smije nanositi na kožu lica ili tijela stoji 130 kuna, a nekada se potroši već pri jednom oslikavanju. I stresno je. No mogućnosti koje se nude nadilaze hobi, jer su te vještine tražene i primjerice u kazalištu.

Lucija je već bila angažirana i u nekoliko zanimljivih projekata. Šminkala je nedavno glazbenicu Noelle za videospot za njezinu pjesmu “Ne laži”, kojom će se predstaviti publici na CMC festivalu u Vodicama. Za snimanje spotova šminka i članice plesnog studija “Illusion”. Svoje umijeće oslikavanja rana i krvi trebala je već prezentirati i na domaćem igranom filmu, no snimanje je trenutačno prolongirano zbog pandemije koronavirusa.

Nema vremena za mamu

– Plan mi je za dvije godine upisati četverogodišnju privatnu školu u Zagrebu, gdje se obučava učenike i za scensku i kazališnu šminku – otkriva naša sugovornica koja neprestano pomiče vlastite granice.

Roditelji su joj u početku bili suzdržani, no kako su vidjeli da Lucija zaista ozbiljno i predano radi na razvijanju svojeg talenta, postali su joj bezrezervna podrška.

– Bio sam protiv, a sad me redovito šalje u kupovinu umjetnih trepavica – iskreno priznaje otac Dario.

– Baš zna što želi! Želja joj je bila upisati kozmetički smjer odmah na početku srednje škole, ali tada to u Osijeku nije bilo moguće.

Odgovorna je, savjesna, nema nikakvih problema u školi i zato smo se svi mi i navikli na vrijeme koje ona posvećuje svom hobiju u kojem vidi i svoj budući posao. Samo je malo tvrdoglava – nadovezuje se mama Valerija, koja je također bila Lucijin model.

– Mene rijetko šminka, ne mogu doći na red, nema vremena – zaključuje majka.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Upitnik30
Upitnik30
01:06 08.06.2021.

Mala samo naprijed! Uživaj u onome što radiš i radi ono u čemu uživaš.