Papinih '15 bolesti Crkve'

Talijanski listovi: Papa Franjo Kuriju sravnio sa zemljom

Foto: Reuters/PIXSELL
Talijanski listovi: Papa Franjo Kuriju sravnio sa zemljom
24.12.2014.
u 21:00
“Franjina optužnica” naslov je komentara na prvoj stranici talijanskog lista Corriere della Sera o papinu govoru Rimskoj kuriji, “15 grijeha Crkve po Franji” naslov je komentara s prve stranice lista Repubblica, “Papin udarac bičem po Kuriji” vrišti s prve stranice lista La Stampa, a Il Giornale odlazi još dalje – naslov glasi “Papa sa zemljom sravnio kardinale”
Pogledaj originalni članak

“Franjina optužnica” naslov je komentara na prvoj stranici talijanskog lista Corriere della Sera o papinu govoru Rimskoj kuriji, “15 grijeha Crkve po Franji” naslov je komentara s prve stranice lista Repubblica, “Papin udarac bičem po Kuriji” vrišti s prve stranice lista La Stampa, a Il Giornale odlazi još dalje – naslov glasi “Papa sa zemljom sravnio kardinale”.

Bertone u 900 kvadrata

Poput bombe je među svećenstvom, vjernicima i javnosti odjeknuo, dakle, papin opis Rimske kurije koja “pati od osjećaja besmrtnosti, kamenog srca, lažnog narcizma, terorizma trača...” A kardinali se ponašaju “kao vlasnici, vladari, padroni”. List Talijanske biskupske konferencije Avvenire donosi članak pod naslovom “Ispit savjesti za cijelu Crkvu”, dok je vatikanskom glasilu Osservatore Romano glavni naslov na prvoj stranici “Ispit savjesti”. Dakle, listovi vezani za Crkvu pozivaju na preispitivanje savjesti, dok ostali listovi ocjenjuju Franjin govor kao “optužnicu” protiv svih u Kuriji.

Ipak, nakon što je papa Franjo prekjučer izdvojio 15 bolesti kojih se trebaju čuvati Crkva i svećenstvo – sklonost površnosti, rivalstvo, karijerizam, ogovaranje, kleveta, nesloga, duhovni Alzheimer, egzistencijalna shizofrenija – sada je svima razvidno zašto je on izabrao živjeti izvan papinske palače. Papa Franjo, naime, živi u domu Santa Marta iz kojeg je pogled na kurijalne prostore drukčiji, piše Corriere della Sera, i naglašava da Benedikt XVI. nije imao snage sučeliti se s Kurijom i stoljetnim navikama nekih njezinih kardinala da žive u bogatstvu i bahato se ponašaju prema drugima pa je digao ruke i podnio ostavku.

Situacija u Kuriji je, čini se, teža nego što se može zamisliti jer je Franjo u 20 mjeseci svoga pontifikata upozoravao na mnoge boljke, ali se, očito, nije mnogo toga promijenilo kad je sada odlučio svima sve sasuti u lice. List Corriere della Sera pokušao je nekim boljkama pronaći imena, pa tako piše da, kad Franjo spominje hipokriziju, misli na kardinala Tarcisija Bertonea, bivšeg državnog tajnika i donedavnog kamerlenga, koji se preselio u luksuzni stan od 900 četvornih metara i s terasom na zadnjem katu zgrade pokraj doma Santa Marta u Vatikanu.

Svega mu je dosta?

Hoće li Bergoglio imati snage provesti promjene do kraja? Glasine iz Vatikana različite su. Ima onih koji govore kako mu je već svega dosta i kako bi i on mogao podnijeti ostavku. Druge pak kažu da neće stati dok se ne vidi da više nema povratka na staro.

Predstavnici Kurije i općenito Crkve šute. Progovorio je samo kardinal Giovanni Lajolo, bivši ministar vanjskih poslova i bivši vatikanski guverner. “Nikad se nije dogodilo takvo što. Nijedan papa nije pred nas iz Kurije postavio katalog bolesti u vezi s kojima se trebamo preispitati”, rekao je Lajolo. Istina, nitko do sada uoči Božića nije tako uzdrmao Crkvu.

>>Naš dopisnik Svetom Ocu darovao svoju knjigu Papa Franjo

>>Papa Franjo proslavio rođendan uz tortu u bojama Argentine

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 46

NO
nonasur
22:14 24.12.2014.

Bravo Papa! Samo tako dalje!

4M
4mazge
22:22 24.12.2014.

Papa je živuće čudo....realan do boli

MA
mashek
22:52 24.12.2014.

Ponašanje i aktivnosti nekih crkvenih dužnosnika prelaze granicu njihove nadležnosti što ostavlja nepovoljan dojam kod vjernika i nanosi štetu Crkvi. Papa Franjo ukazuje na uočene negativnosti kako bi sačuvao ugled Crkvi i spriječio osipanje vjernika.