MAX! DONOSI:

'Tata' Samuel i njegov nasljednik Eric Maxim Choupo-Moting sanjaju da će nadmašiti podvige legendarnog Rogera

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Samuel Eto'o
Foto: Patrice lapoirie/DPA/PIXSELL
Samuel Eto'o
18.06.2014.
u 19:00
U karijeri je Eto’o osvojio sve osim zlata na SP-u. To i neće, ali u 34. godini još je opak u kontri
Pogledaj originalni članak

Reprezentacija Kameruna, naš drugi suparnik na SP-u, s velikim je optimizmom došao u Brazil, donosi sportski tjednik Max!

Lavovi su oduvijek imali zapažene, odlične napadače, udarne igle. Zasigurno je najveće ime Roger Milla, danas 62-godišnjak, koji je prije 1994. na SP-u u SAD-u ušao u povijest postigavši pogodak u 42. godini, što ga čini najstarijim od svih igrača koji su tresli mreže od Urugvaja 1930. pa sve do Južne Afrike 2010.

Vjerojatno će tako ostati i nakon ovog SP-a, osim ako pričuvni vratar Kolumbije Faryd Mondragon (43) nekim čudom ne zatrese mrežu. Prije spomenutog SP-a u SAD-u Milla je fenomenalno predvodio Kamerun četiri ljeta ranije u Italiji, kada su Afrikanci nesretno i nespretno ispali u četvrtfinalu nakon produžetaka od Engleza. Sjećamo se kako je Milla gorko plakao nakon dramatičnih 120 minuta, koliko je ridao zbog propuštene prigode da izađe na megdan Njemačkoj u poluzavršnici.

Gorke suze 1990. u Italiji

– To mi je bez sumnje najteži poraz u karijeri. Bili smo toliko blizu, toliko malo je nedostajalo da ostvarimo naizgled nemoguće. Nitko nije vjerovao da tako mala zemlja može otići toliko daleko. Iz utakmice u utakmicu punili smo se samopouzdanjem i vjerom, tako da nam je jako teško pao taj nesretni gubitak od Engleske. I danas kada ga se prisjetim, jako mi je teško – riječi su Rogera Mille.

 

Tri godine nakon oproštaja legendarnog “djedice” pojavio se novi veliki napadač, današnji predvodnik Kameruna Samuel Eto’o. Taj majstor već više od desetljeća neumoljivo trese mreže suparničkih klubova i reprezentacija. Izvrsno je to radio u Mallorci, Barceloni, Interu, Anžiju i Chelseaju, a spomena vrijedan je i podatak da je u nacionalnom dresu do sada postigao 56 pogodaka. Riječ je o kontroverznom nogometašu, koji teško trpi autoritete, ali koji isto tako rijetko zakaže na travnjaku, tako da kamerunski puk s pravom očekuje njegove najbolje izvedbe ovaj mjesec.

U karijeri je osvojio sve osim naslova svjetskog prvaka. To sigurno neće, ali želja mu je još dugo nastupati za svoju domovinu i uveseljavati zemljake.

– Spremni smo na najbolji mogući način predstavljati Kamerun. U odličnoj smo formi, pucamo od snage i volje. Nećemo razočarati! Uvjeren sam da uz domaćina prolazimo skupinu, a onda tko zna, zašto ne bismo, primjerice, ponovili doseg iz Italije – optimističan je 33-godišnji Eto’o, kojemu je uzor baš spomenuti Roger Milla, čije je prezentacije gledao na televiziji i vjerovao da i on jednoga dana može na isti način predvoditi Kamerun u svjetskim okvirima. Eto’o sad slovi za stvarnog šefa kamerunske reprezentacije koji određuje sve, tko će biti pozvan i kako će igrati...

Nepristupačan, ljubomoran

Uz Eto’oa u vrhu napada u Manausu čeka nas i Eric Maxim Choupo-Moting (25), član Mainza, rođen kao njemački državljanin u Hamburgu, u kojemu je i nastupao do dolaska u sadašnji klub prije tri godine. Vrlo je korpulentan, sjajan u igri s loptom, fizički jak i okretan, čemu pridonosi i visina od 1,89 cm. Choupo-Moting je sadašnjost, ali vjerojatno i budućnost Kameruna.

– Znam što se od mene očekuje. Spreman sam još godinama predvoditi reprezentaciju. Za sada sam počašćen što igram u tandemu sa Samuelom. Jer, puno od njega učim. Uopće nije nepristupačan i ljubomoran, kakvim ga se pokušava predstaviti u javnosti. Vjerujem da ćemo u Brazilu pokazati kako se odlično nadopunjujemo i odvesti Kamerun daleko. Idemo korak po korak, prvo da mi prođemo skupinu, a onda ćemo lako dalje – ističe Choupo-Moting.

Inače, jedna od glavnih odlika igre te afričke vrste ubitačna je kontra i isto takva egzekucija i realizacija spomenutog dvojca. Brzo se kreću terenom, vižljasti su i okretni pa nam preostaje samo vjerovati da protiv vatrenih neće imati svoj dan ili da će ih naši obrambeni igrači znati zaustaviti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.