Radikalna rješenja

Tehničku školu moramo srušiti da bismo obnovili Zvijezdu!

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
Tehničku školu moramo srušiti da bismo obnovili Zvijezdu!
27.01.2012.
u 13:13
U studiji izrađenoj za Grad spominje se i micanje najnovije školske sportske dvorane Ekonomsko-turističke i Osnovne škole Dragojle Jarnević
Pogledaj originalni članak

Valja ukloniti Tehničku školu, stare napuštene vojne zgrade u šancu uz Veleučilište, Športsko-rekreacijski centar Korana ponovno učiniti zelenom površinom...

Niz zahvata u prostor

To je dio sugestija iznesenih u studiji arhitekata Relje Šurbata i Stanka Stergaršeka “Urbanističko-arhitektonske pretpostavke za zaštitu i gospodarski razvoj karlovačke Zvijezde i njene okoline”, koju je naručio Grad.

 – Karlovac ima izuzetno mjesto u povijesti arhitekture jer je prvi pravilno izgrađen utvrđeni grad projektiran na renesansnim načelima. Osim Zvijezde, Karlovac ima i kulturni krajolik koji se prostire do 12 kilometara od Zvijezde u dolinu Korane i Kupe. Na tim je vrijednostima i ostalim resursima moguće zasnovati razvoj gospodarstva – smatraju Šurbat i Stergaršek.

No, 130 godina radilo se na razgrađivanju urbanističkih vrijednosti Karlovca, smatraju autori, pa predlažu drastične mjere – povratak na izvorni oblik jezgre što podrazumijeva obnovu šančeva i oboda utvrde i saniranje učinjenih oštećenja. Međutim, ta "oštećenja" često su samorazumljiva mjesta naraštaja Karlovčana. Spominje se uklanjanje sportske dvorane kod Hrvatskog doma, “kresanje” nebodera u Šebetićevoj za nekoliko katova, brisanje poduzetničke zone iz prostornih planova u Mekušju i mješovitih zona, preseljenje spomenika žrtvama fašizma iz Velike promenade, adaptacija zgrade Doma umirovljenika Sveti Antun, Šumarske škole, zaklanjanje pogleda na KIM...

 Bez naglih poteza

 No, sve to se ne bi rješavalo naglo, nego postupno.

 – Kada održavanje dosegne i počne rasti preko vrijednosti početnih ulaganja i amortizacije, nastaje razlog da se te građevine zamijene drugom zgradom i da se ona eventualno sagradi na drugom mjestu – objašnjavaju autori studije.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KK
karate kid
15:30 27.01.2012.

e da je love do krova pa da se to napravi... koja ideja, rušiti škole, dvorane... kao da je to badava bilo bi pametnije obnoviti one ruševine u zvijezdi i dati im neku svrhu, a ne maštati o čudesima kao da smo u dubaiju (koji je, btw, pred bankrotom od pustih graditeljskih presravanja)

Avatar messerschmidt
messerschmidt
18:31 29.01.2012.

Karlovačkih zidina nema, a šanac je do pol zatrpan ionako. Od nekadašnje utvrde nema ničega. I što bi sad? Obnoviti zidine, slagati ispočetka, ko pijani teksaški milijarderi koji prebacuju dvorce iz Francuske? I pustiti krokodile u rovove?