SIGURNOSNI ANALITIČAR

Terorist iz Nice samo je potvrdio – mogu nas napasti bilo gdje i bilo kad

Foto: REUTERS/Francois Lenoir
Terorist iz Nice samo je potvrdio – mogu nas napasti bilo gdje i bilo kad
16.07.2016.
u 19:16
U rascjepu - policija želi sve riješiti odmah, a sigurnosni sustav traga za cijelom organizacijom.
Pogledaj originalni članak

Nica, biser Azurne obale, umjesto proslave Dana pada Bastille, oplakuje krvavi pohod Mohameda Lahouaieja Bouhlela. Nakon ovakvog zla u zraku vise vječna pitanja – što se dogodilo i je li moglo biti spriječeno? Nakon Breivika, plašili smo se visokih i plavokosih, nakon Jockera paranoja je preusmjerena na crvenokose i niske, hoćemo li sada bježati od vozača kamiona? Naravno ne, ali mnogi se s pravom pitaju je li to poruka Francuskoj i svijetu? “Možemo vas napasti kada god hoćemo.” Realno, da!

Iz dosad objavljenih podataka izviru neke nelogičnosti – 25-tonski tegljači ne silaze s A8 u priobalni dio Nice. Dostave u turističkim mjestima rade se bitno manjim kamionima do 6 sati ujutro uz akreditaciju. Je li policija imala ulogu “francuske sobarice” kada je tegljaču bez oznaka na ceradi dopustila parkiranje devet sati ranije? Teško! DGSE (francuska inačica SOA-e) možda nije notirala izravno počinitelja, ali sigurno nije bila bez spoznaje. U prilog tome govori i izjava koju je za TV 5 dao Alain Juiller (bivši šef DGSE) znakovito naglasivši kako je „za Francusku gotovo nemoguće zaustaviti baš sve“.

Francusku su do sada pogodile tri vrste terorističkih napada: prvi, Charlie Hebdo bio je čin eliminacije usmjeren direktno na odabrani cilj. Drugi (a ovaj u Nici podsjeća njega), na Arras u sjevernoj Francuskoj (kolovoza 2015.), gdje je prisebnošću putnika u vlaku između Amsterdama i Pariza zaustavljen napadač – vuk samotnjak. Treći (u studenom 2015. u Parizu), bio je tipično paramilitarni akt – na šest mjesta istovremeno je upotrijebljen eksploziv i automatsko oružje.

Ako je Nica bila planirana operacija, po uzoru na prethodne, zašto je počinitelj ostavio neaktivirane bombe, mobitel i osobne dokumente? Počinitelj je sam vozio i pucao?! Čudno. Dva počinitelja ostavila bi krvaviji trag! Nedostatak regruta? Ne. Mohamed L. Bouhlel, rođeni Tunižanin i stanovnik Nice, bio je registrirani kriminalaca, dakle vidljiv. Preklapanje kriminalnog i terorističkog miljea česta je pojava. Poslije Marseillea, Nica je najvažnija luka za ulazak droge u južnu Francusku.

Što se onda dogodilo? Kamion i počinitelj bili su krim-nadzirani i gotovo sigurno „navezani“ prema kupcima oružja – krajnjoj točki obavještajnog interesa. Na Azurnoj obali to mogu biti i mnogobrojne bande, a ne samo teroristi. Rutinska provjera špediterske popratnice izbacila bi ime evidentiranog Mohameda L. Bouhlela, dakle propušten je sa svrhom. Otkud onda kratki spoj? Zamislimo scenarij u kojem se kamion prati prema krajnjem odredištu, ali nitko ne očekuje ovakav rasplet događaja. Shvativši kako je otkriven, Bouhlel bježi i kreće u pomahnitalu vožnju naglo donoseći odluku o radikalizaciji...

Uzrok svemu, na žalost, vječna je kriminalističko-obavještajna dvojba – kada djelovati?! Policija želi sve riješiti odmah i „krimosa“ maknuti s ulice, a sigurnosni sustav uvijek traga za cijelom organizacijom. Osamnaest mjeseci izvanrednog stanje i zamor sustava novu tragediju čine neizbježnom. Na žalost, nije posljednja.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

LK
L@k@konjic@
07:55 17.07.2016.

Još ih primite milijun jadnih izbjeglica.

FO
ForeignLegion1987
12:04 17.07.2016.

muslimanima treba vratiti istom mjerom,,,kad budu na svojoj kozi osjetili isto ,,,malo ce razmisliti nijedan musliman u europi i svijetu netreba da spava mirno,,,jer ista ga sudbina ocekuje kao i ove jadne zrtve sto su stradale od ludaka ...muslimani sirom svijeta ili europe,,,,sute,,,a tko suti,,,,isti je ...treba reci sada da je .....dosta..... vise terora od islamistickih ludaka....oko za oko

DU
Deleted user
10:22 17.07.2016.

Naravno da mogu napasti bilo gdje i bilo kada....zahvalite to najprije Merkelici i njenoj mazohističkoj politici useljavanja "Dobro došli"! Pljuc...kad ste trebali Ukrajince primiti koji su europljanima bliži po svim kriterijima...niste! E sad neka vas ubijaju licemjeri! Žao mi je samo djece...za ostale BMK.