TERORIZAM

Teroristi Al-Qai"de stižu i iz Hrvatske

01.08.2003.
u 00:00
Talijanski vojnici u BiH 100 kilometara od Sarajeva otkrili bazu za obuku terorista
Pogledaj originalni članak

Preko Hrvatske bi s talijanskim putovnicama navodno u Italiju i druge zemlje mogli ući teroristi Al-Qa"ide kako bi izveli samoubilačke akcije i otmice aviona, upozorila je američka CIA svoje saveznike te vlast u Zagrebu, piše jučer "Corierre dela Sera".

List dodaje kako je američka tajna služba "prvi kontakt imala s vlastima u Zagrebu". O tome je obaviješteno i talijanski MUP, koji je već povećao sigurnost u zračnim lukama i na graničnim prijelazima.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisamu smiruje situaciju govoreći da se informacije još provjeravaju. Zasad nema naznaka o mogućim napadima na talijanske ciljeve, rekao je Pisamu odgovarajući na upozorenja američkog predsjednika Georgea Busha da je i Italija na popisu zemlja koje Al-Qai"da namjerava napasti.

Odjel za američku nacionalnu sigurnost obavijestio je glavne zrakoplovne kompanije, pa tako i Al Italiju, o opasnosti od otmica zrakoplova kojima bi se napale osobito zemlje koje su poduprijele Washington u ratu protiv Iraka.

Talijanski antiteroristički odjel drži da te informacije još treba provjeriti, ali istodobno je objavljeno da su talijanski vojnici u BiH na oko 100 kilometara od Sarajeva otkrili jednu bazu za uvježbavanje terorista, koja je vjerojatno pripadala Al-Qa"idi. Operaciju je provela izvidnica od 50 talijanskih vojnika, koji su na vježbalište Logor stigli kada je bio već prazan.

No, tamo je otkriveno oružje i dokumenti na arapskome jeziku, koji se sada proučavaju. Vježbalište je bilo okruženo minskim poljem, a sumnja se da su se tu pripremali ljudi koji su se trebali ubaciti u zapadnoeuropske zemlje.

Talijanska strana još ne povezuje te dvije stvari, odnosno otkriće tabora u Bosni, s CIA-inim upozorenjima o mogućem infiltriranju terorista u Italiju preko Hrvatske. Ipak, nadzor na granicama je pojačan.

Hrvatski veleposlanik u Rimu Drago Kraljević izjavio je sinoć da je razgovarao s nadležnim talijanskim tijelima o navodnim informacijama po kojima bi islamski teroristi s talijanskim putovnicama došli u Italiju iz Hrvatske.Talijanski nadležni organi ne posjeduju dokaze koji bi potvrđivali takvo što, rekao je Kraljević.

Na graničnom prijelazu u Orašju uhićena je osoba za koju postoje indicije da je pripadnik terorističke organizacije Al Islamia, izvijestio je sinoć direktor Državne granične službe BiH Slaviša Vuković.

Uhićeni su i njegova supruga i troje djece.

Pogledajte na vecernji.hr