Švedska u panici

Teroristi ISIL-a planiraju napad u Stockholmu

Foto: Reuters/PIXSELL
Teroristi ISIL-a planiraju napad u Stockholmu
27.04.2016.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Nakon Pariza i Bruxellesa, na meti terorista Islamske države našla se i Švedska.

Prema izvještaju švedske sigurnosne službe Säpo, u tu zemlju ušlo je desetak džihadista, koji su bili na ratištu u Siriji i Iraku i imaju švedsko državljanstvo, s namjerom da izvedu terorističke napade na civilne mete u Stockholmu.

Nema točnih podataka

Međutim, švedske sigurnosne službe su u potpunoj pripravnosti jer nemaju točnu evidenciju koliko je u Švedsku ušlo terorista koji su došli među izbjeglicama balkanskom rutom. Kao što se zna, do sada je najmanje 300 Šveđana otputovalo u Siriju i Irak kako bi se borili na strani terorističke organizacije Islamske države.

U ožujku, Interpol je objavio da se između tri tisuću i pet tisuće stranih boraca, Europljana, vratilo svojim domovima te da su unutarnja opasnost jer su njihova prebivališta nepoznata.

Glasnogovornik Säpa Simon Bynert potvrdio je da je Švedska podigla stanje pripravnosti na najviši stupanj u strahu od terorističkih napada.

“Skupljamo informacije i u kontaktu smo sa švedskim i inozemnim službama”, kazao je glasnogovornik Säpa Simon Bynert ističući kako im je informacija o prelasku džihadista u njihovu zemlju stigla od iračkih kolega.

U izvještaju švedske obavještajne službe navodi se da su se radikalni islamisti uspješno integrirali u Zelenu partiju. Lars Nikander sa švedskog Nacionalnog sveučilišta za obranu, kazao je da “ljudi bliski Muslimanskom bratstvu, islamskoj stranci, danas imaju veliko uporište u Zelenoj partiji”, što je velika opasnost za tu zemlju.

Policija preplavila ulice

Nakon što su mediji objavili da je Švedska na meti terorističke organizacije Islamske države, u zemlji je zavladala velika panika.

Ahmad Bayrumi koji živi u Malmöu više od 40 godina, porijeklom Palestinac, kazao je za Večernji list da je policija preplavila kvartove i ulice u kojima žive migranti i doseljenici ističući kako se osjeća nekakva nervoza i napetost na ulicama zbog straha od mogućih terorističkih napada. Prema neslužbenim informacijama, samo u grad Malmö preko tzv. balkanske rute stiglo je više od 60 tisuća izbjeglica i migranata.

>> Uzbuna zbog mogućnosti napada u Švedskoj

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar Ohjooj
Ohjooj
11:09 27.04.2016.

- 300 Šveđana otputovalo u Siriju i Irak kako bi se borili na strani terorističke organizacije Islamske države - hahhhaaa pravi Šveđani! Svaka čast!! - nemaju točnu evidenciju koliko je u Švedsku ušlo terorista koji su došli među izbjeglicama balkanskom rutom - zar nisu slušali Pusu i Milančeta da teroristi ne idu balkanskom rutom već se voze avionom?!

RM
rmd3
08:42 28.04.2016.

Tolko info. o teroristima a nikakav info ko ih financira i ko ih opskrbljuje oruzjem?,kao naprimjer da je Sirijska vojska zapljenila u provinciji Darra oruzje koje im oznake Israelske vojske i proizvodnje.Vidi se kakve šuplje info. se pusta po medijima.

FO
ForeignLegion1987
09:57 28.04.2016.

ova izjava ovog novinara je dotalno netocna...dezinformacija....neznam zasto izlazi sa takvim lazim izjavama ,,niti je svedska u paniki,,,kako je naveo,,niti je istina da svedska nema inforamcije koliko je doslo tih bolesnika nazad ,,,niti su oni svedjani,,,to su izbjeglice koji su zivjeli u svedskoj iz iraka i sirije,,,koji su bolesni i dosli u svedsku i otisli i ponovo se navodno vratili,,po ovom trecerazrednom novinaru koji je napisao ovaj clanak,,,svedska ima milion % tocne informacije tko je otisao i tko se je vratio,,,,nevijerojatno koliko si novinari dopustaju i isipiru mozak citaocima,,poruka novinaru ovog clanka,,,,,ostavi se toga posla..to nije za tebe,,,,