OBLJETNICE 50 milijuna u obilježavanje 150 godina od Teslina rođenja

Tesla hrvatski brand

Foto: import
Tesla hrvatski brand
06.02.2006.
u 19:30
Pogledaj originalni članak

Dana 10. srpnja navršit će se 150 godina od rođenja Nikole Tesle, a toga bi dana njegova rodna kuća u Smiljanu kod Gospića trebala osvanuti kao muzej, a deset tisuća četvornih metara okolnog prostora kao tematski park sa spomenikom i novosagrađenim multimedijskim centrom. Uz potok Vaganac, gdje se Tesla kao dječak igrao, mašti i istraživačkom duhu puštajući na volju, namjernike će čekati makete nekih njegovih pronalazaka.

Medijski centar
Iz multimedijskog centra uspostavljat će se, pak, računalna veza s hidrocentralom na Niagari, koja počiva većinom na Teslinim idejama i pronalascima, te s beogradskim Muzejem Nikola Tesla, gdje se čuva urna i ponajveći dio ostavštvine toga velikog izumitelja. Hoće li se Tesla u nas, u godini u kojoj se mnogi u svijetu nadmeću kako dostojnije obilježiti obljetnicu njegova rođenja, napokon od zapostavljenog znastvenika prometnuti u brand turističku atrakciju i jednu od činjenica po kojima se može prepoznati Hrvatsku?

No radoznalci i sad zabasaju u gospićki Smiljan.

U Smiljanu su bila i dvojica studenata elektrotehnike iz Kolumbije, koji su u Hrvatsku došli samo da bi vidjeli Teslinu rodnu kuću kazao je Ivica Šubašić, direktor Turističke zajednice Gospić, koja će Tesli posvetiti zaseban prospekt.

Spomen-područje
Hrvatska će Vlada, pak, izdvojiti 50 milijuna kuna da se uredi spomen-područje u Smiljanu. Od tog se novca sada dovršava razminiranje šireg područja, idućeg tjedna počinje zamjena instalacija u Teslinoj kući, a ako vrijeme dopusti, istodobno će početi i radovi u tematskom parku. U tijeku su dogovori da se napravi replika u ratu uništenoga Teslina spomenika, koji je izradio akademski kipar Fran Kršinić, koji je stajao u središtu Gospića. Isti takav postoji u New Yorku te u Beogradu, koji se nije oglušio na molbe za pomoć kazao je gospićki gradonačelnik Nikola Kolić, koji koordinira aktivnosti u vezi s Teslinom obljetnicom.

A sve da bi, kako kaže Kolić, taj veliki um dobio zasluženo mjesto u Hrvatskoj, a gospićki kraj postao odredištem na turističkim kartama, koje bi godišnje moglo posjetiti i pedesetak tisuća turista.


Web stranica

Hrvatska turistička zajednica u svojim promidžbenim materijalima ne spominje sustavno Teslu niti ističe činjenicu da je 2006. proglašena njegovom godinom. U nekoliko smo prezentacija koje se temelje na principu "jeste li znali" iskoristili činjenicu da je Hrvatska zemlja u kojoj je Nikola Tesla rođen. Pripremamo i web stranicu koja će mu biti posvećena. Idućih će mjeseci ta tema biti sve prisutnija u našoj promociji obećao je Niko Bulić, direktor HTZ-a.


Amerikanci htjeli osvijetliti Gospić

Nekad su izletnički autobusi pred Teslinom rodnom kućom vikendima bili posve uobičajena slika. U Gospiću se sjećaju da je sedamdesetih godina dolazio i Josip Broz Tito. U tom desetljeću velike su ambicije u uređenju iskazivali i Amerikanci, koji nisu krili koliko mu značenje pridaju. U jednoj su fazi, prisjećaju se u Gospiću, čak najavljivali iznimno velik projekt u čast njegovim otkrićima. Nudili su da će u Gospiću osnovati fakultet elektrotehničkih znanosti te da će cijeli grad tako osvijetliti da se vidi i iz velikih visina. Zamisli entuzijasta iz Amerike, kao što znamo, pokrila je prašina.


Podrijetlo znamenite rečenice

Je li Tesla i kojom prigodom uistinu izgovorio onu znamenitu rečenicu: "Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom." Ona je nastala posredovanjem jednog Hrvata. Predsjednik HSS-a Vladko Maček 1936., naime, poslao je Tesli u New York telegramsku čestitku u povodu jednog od otkrića, u kojem mu se obratio kao "sinu srpskog roda i hrvatske domovine". Tesla u uzvratnom telegramu, odgovara da se jednako ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom. A na kraju toga kratkog, uljudnog odgovora Tesla kliče jugoslavenstvu.

Pogledajte na vecernji.hr