Ekonomska zvijezda

Thomas Piketty piše program radikalne ljevice u Španjolskoj

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Thomas Piketty piše program radikalne ljevice u Španjolskoj
08.09.2015.
u 12:17
Piketty je u prošlosti bio blizak francuskoj Socijalističkoj stranci, no postao je žestoki kritičar predsjednika Francois Hollande
Pogledaj originalni članak

Francuski ekonomist i autor jedne od najprodavanijih ekonomskih knjiga posljednjih godina, Thomas Pikkety, savjetovat će španjolsku stranku radikalne ljevice Podemos, piše Local.  

Piketty se u svojoj uspješnici "Kapital u 21. stoljeću" bavio sve većom nejednakošću između bogatih i siromašnih slojeva društva. Ekonomist Podemosa Nacho Alvarez kazao je jučer u Parizu da će Piketty stranci pomagati u pisanju "plana za borbu protiv siromaštva" u Španjolskoj gdje će se generalni izbori održati u prosincu.

I Milanović čitao Pikettyja

Podemos je trenutno, prema anketama, treća stranaka po jačini u Španjolskoj iza stranke desnog centra premijera Mariana Rajoyja i Socijalističke stranke. Predsjednik Podemosa Pablo Iglesias kazao je da želi "pobjedu na izborima"

Piketty je u prošlosti bio blizak francuskoj Socijalističkoj stranci, no postao je žestoki kritičar predsjednika Francois Hollande zato što nije ispunio predizborna obećanja vezana uz fiskalne reforme.

I hrvatski premijer Zoran Milanović je ljubitelj Pikettyjeva djela. U ljeto prošle godine pohvalio se da je pročitao englesku verziju "Kapitala u 21. stoljeću" te je zaključio da je ta knjiga mnogo ozbiljnija od Marxovog "Kapitala". U travnju ove godine francuski ekonomist je, tijekom svojeg posjeta Zagrebu, sa premijerom razgovarao u Banskim dvorima.

>>Thomas Piketty posjetio premijera Zorana Milanovića

>>Milanović iščitao Kapital, ali uzalud - ne vidi se u mjerama

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

D1
d12345
14:04 08.09.2015.

Ljevica je pokazala sve svoje čari i kompetenciju u Grčkoj....puno vike ,demagogije i populizma za ništa....dok sa druge strane prava desnica u europi postiže rezultate.....najbolji primjer je Mađarska......

ST
Stipeprof
04:19 09.09.2015.

Zašto se desničari tako zdušno bore za prava multimiljardera?