BENEDIKT XVI. U RODNOJ BAVARSKOJ Hrvati iz Njemačke nestrpljivo očekuju posjet Svetog Oca

Tisuće Hrvata dočekat će Papu u Münchenu

Foto: import
Tisuće Hrvata dočekat će Papu u Münchenu
07.09.2006.
u 20:42
Pogledaj originalni članak

Pastoralni posjet pape Benedikta XVI. njegovoj rodnoj Bavarskoj, gdje će u nedjelju u Münchenu te u utorak u Regensburgu predvoditi svečana misna slavlja, zaokuplja veliku pozornost u Njemačkoj, njezinih katoličkih vjernika i brojnih Hrvata okupljenih u jedanaest hrvatskih katoličkih misija smještenih u toj najvećoj njemačkoj saveznoj državi. Pod geslom "Tko vjeruje nikad nije sam", papa Benedikt XVI. stiže u subotu, 9. rujna, u München.

Misno slavlje
Prema najavama, u münchenskoj zračnoj luci dočekat će ga najviši dužnosnici vlasti: premijerka Angela Merkel, njemački predsjednik Horst Köhler, predsjednik bavarske vlade Edmund Stoiber te crkveni dužnosnici na čelu s kardinalom Wetterom i predsjednikom Njemačke biskupske konferencije kardinalom Lehmannom.

Sveti Otac bi se nakon toga trebao uputiti prema središnjem münchenskom trgu Marienplatzu, odakle će započeti i duhovni dio posjeta Bavarskoj. Glavno misno slavlje u glavnom bavarskom gradu održat će se na velesajamskom prostoru u münchenskom dijelu grada Riemu, s početkom u 10 sati. Organizatori iz Nadbiskupije München-Freising procjenjuju da će svečanom euharistijskom slavlju nazočiti oko 250.000 vjernika različitih nacionalnosti, a među njima će biti i velik broj hrvatskih vjernika koji su uspjeli doći do dragocjenih ulaznica. Sličan oltar za Papin dolazak pripremaju i u Biskupiji Regensburg.

U utorak će Sveti Otac predvoditi misno slavlje u Regensburgu, koje počinje također u 10 sati. S obzirom na to da je radni dan, u Regensburgu se očekuje nešto manje vjernika. Hrvatski katolički vjernici predvođeni svojim misionarima s velikim zanosom dočekuju Svetog Oca. Pet tisuća ulaznica predviđenih za Hrvate okupljene u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Münchenu podijeljeno je u rekordnom roku.

Članak o dragovoljcima
Budući da na tom području živi više od 40 tisuća Hrvata, mnogi s nestrpljenjem očekuju dodatne ulaznice kako bi uživo vidjeli i molili zajedno s Papom. Münchenske dnevne novine Merkur objavile su reportažu o hrvatskim dragovoljcima, ističući još jednom posebnost hrvatske nacionalne zajednice na bavarskim prostorima, gdje broj katolika stalno opada.

Dolazak u München najavilo je i nekoliko tisuća Hrvata iz Augsburga, Freisinga, Ingolstadta, Nürnberga i drugih bavarskih gradova, iz hrvatskih katoličkih misija iz susjedne njemačke pokrajine Baden-Württemberg te Austrije i Švicarske.


Za boravak 20 mil. eura

Prema pisanju medija, nadbiskupija München-Freising je u organizaciju pripreme dolaska Benedikta XVI. uložila oko 10 milijuna eura. Ukupni troškovi njegova boravka, od 9. do 14. rujna, dosegnut će 20 miljuna eura. Samo u Münchenu, u održavanju sigurnosti Svetoga Oca i vjernika sudjelovat će oko 25.000 pomagača iz policije, vatrogasaca , sanitetskih i ostalih službi. Posebne mjere sigurnosti vrijedit će u vrijeme prolaska Benedikta XVI. u njegovu papamobilu kroz münchenske i regensburške ulice. Pri kraju su radovi na oltarskom otoku koji privlači pozornost svojom posebnom arhitektonskom izvedbom te izradom šatorske krovne konstrukcije. Hrvatski vjernici iz Münchena, njih pedeset, dragovoljno se prijavilo organizatorima za pomoć u dijeljenju besplatnih hodočasničkih paketa, za vjernike koji će sudjelovati na misnom slavlju.

Pogledajte na vecernji.hr