GDJE JE NOVAC

Tisuće međimurskih poljoprivrednika nestrpljivo čekaju odštetu od tuče

12.11.2008.
u 16:50
Pogledaj originalni članak

Prijavio sam štetu od tuče u vinogradu i na kukuruzu, na kojima je bila i do 70 posto, no ni kune još nismo dobili. Čekamo, što nam drugo preostaje nego samo čekati – kaže Dušan Perhoč iz Zasadbrega, kojemu je tuča ove godine dva puta poharala vinograde i oranice.

Ni za sušu nema novca

To nije prvi put da je prijavljivao štetu.
– Prije dvije godine zatražio sam naknadu za sušu, no ni onda nisam ništa dobio. Čuo sam samo da je u općinu stiglo nešto malo novca – kaže Perhoč. Kao i on, tako i stotine drugih međimurskih poljoprivrednika nestrpljivo čekaju naknadu za štetu od tuče na kulturama i usjevima, koja je u ovoj godini procijenjena na 82 milijuna kuna!

Podsjetimo, u općini Belici elementarna nepogoda proglašena je u lipnju kada je tuča nanijela gotovo pet milijuna kuna štete. U srpnju župan Josip Posavec proglašavao je nepogodu dva puta. Područje Čakovca i općina Sveti Juraj na Bregu, Gornji Mihaljevec, Štrigova, Selnica, Podturen i Kotoriba poharala je tuča 4. srpnja, načinivši nešto manje od 40 milijuna kuna štete, koja je procijenjena na 30 do 90 posto. Sredinom mjeseca zahvaćeno je 13 gradova i općina, a u voćnjacima, vinogradima, povrću, ratarskim kulturama te krmnom bilju proizvođači su ostali bez 37 milijuna kuna prihoda!

– Do danas nije stigla odšteta, iako smo slali požurnice. Nije stigao ni novac za svinjsku kugu, zbog čega smo požurnicu poslali i Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja – potvrdio je zamjenik međimurskog župana Mladen Križaić.

Poljoprivrednim gospodarstvima i veterinarskim stanicama Ministarstvo je isplatilo naknadu za izravne štete od 2,4 milijuna kuna, no još nema pomoći za neizravne štete procijenjene na 13,5 milijuna kuna. Nakon svinjske kuge stočni je fond, naime, desetkovan zbog eutanazije te drugih mjera suzbijanja i iskorjenjivanja te opasne zarazne bolesti.

Samo 15 posto novca
Prošle godine država je seljacima isplatila samo petnaest posto procijenjene štete od suše. Prošle godine šteta od suše procijenjena je na 142 milijuna kuna, a za poljoprivredne kulture isplaćeno je samo sedam milijuna kuna. Vlada je odobrila i pomoć stočarima, za što je stiglo 11,4 milijuna kuna.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr