ULIČNI PROSVJEDI

Tisuće Rusa: Putine, ti si kriminalac, lažirao si izbore, odlazi!

Foto: Reuters/Pixsell
Tisuće Rusa: Putine, ti si kriminalac, lažirao si izbore, odlazi!
06.12.2011.
u 19:45
Premijera Vladimira Putina i njegovu stranku Ujedinjenu Rusiju optužili su za izbornu prijevaru i zahtijevali da se ponište izbori
Pogledaj originalni članak

Desetak tisuća oporbenih prosvjednika, uglavnom vrlo mladih ljudi, izašlo je u ponedjeljak kasno navečer na moskovske ulice kako bi prosvjedovali protiv lažiranja izbornih rezultata. Premijera Vladimira Putina i njegovu stranku Ujedinjenu Rusiju optužili su za izbornu prijevaru i zahtijevali da se ponište izbori. Tražili su i Rusiju bez Putina kojeg su nazvali lopovom i kriminalcem.

Policija je u Moskvi uhitila oko tri stotine prosvjednika, a u Sankt Peterburgu oko 120. Istodobno se na ulicama okupilo i četiri stotine članova Komunističke partije kako bi izrazili nezadovoljstvo izborima. Iako su dobili oko dvadeset posto glasova i tako postali druga stranka po broju zastupnika u Dumi, komunisti smatraju da su ovo najprljaviji izbori od raspada Sovjetskog Saveza.

Američka državna tajnica Hillary Clinton jučer je kazala da ruski građani zaslužuju potpunu istragu o izbornim prijevarama i manipulacijama. “Rusi, kao i svi drugi narodi, zaslužuju da se njihov glas čuje i da se prebroje oni glasovi koji su zaista njihovi”, kazala je Hillary Clinton. Veliku ulogu u otkrivanju izbornih prijevara odigrali su nezavisni promatrači. Jedan od njih, Jegor Duda, kamerom je snimio predsjednika biračkog odbora u Moskvi kako na stubištu uz biralište na koljenima zaokružuje gomilu listića i priprema ih za stavljanje u biračke kutije. Upozorio je čovjeka da je snimljen kako čini nešto što je protivno zakonu i zbog čega bi mogao biti krivično gonjen. Duda je snimku odmah stavio na YouTube i ubrzo je postala hit, a bila je i jedan od glavnih povoda za prosvjede u ponedjeljak navečer.

Postoji čitav niz drugih amaterskih videosnimki koje dokumentiraju razne situacije u kojima su iz kutija vađeni originalni listići, a u njih stavljani oni na kojima je zaokružena Ujedinjena Rusija. Iako je takvih snimki bilo i na prethodnim izborima, aktivisti su ih prvi put masovno koristili kako bi upozorili na lažiranje izbora.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 557

OB
-obrisani-
01:24 07.12.2011.

a, ko fol, s pogledom... pogledom, al na ONU stvar

OB
-obrisani-
23:52 06.12.2011.

06.12.2011. u 23:50h vikicica je napisao/la: mary! _________________________ sad vas i mary počela jebat ? još ćete u lezbejkama završiti

OB
-obrisani-
19:58 06.12.2011.

06.12.2011. u 19:57h vladoImedo je napisao/la: Uzjasi ti cifutu na svoju devu pa za Tel Aviv