što je bilo u sefu

Titova ostavština: Uz Sloveniju, zlato sada želi i BiH

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Titova ostavština: Uz Sloveniju, zlato sada želi i BiH
09.01.2014.
u 18:17
– Ne zanima nas osobna imovina. Inzistirat ćemo na tome da se utvrdi što je od otkrivenog blaga, zlata na prvom mjestu, dio bivše državne rezerve – kaže pomoćnik ministra financija BiH.
Pogledaj originalni članak

Slovensko veleposlanstvo tražilo je od Prvog osnovnog suda u Beogradu da im dostavi popise sa stvarima nađenima u Titovu sefu jer smatra da na to polaže pravo kao bivša država SFRJ. Iz istog razloga sudu će se uskoro obratiti i BiH, piše Blic.

– Ne zanima nas osobna imovina. Međutim, inzistirat ćemo na tome da se utvrdi što je od otkrivenog blaga, zlata na prvom mjestu, dio bivše državne rezerve – rekao je Zeit Kelić, pomoćnik ministra financija BiH.

Slovenski dužnosnici naglasili su kako su razočarani što njihova zemlja nije uključena u ostavinski postupak te se pozivaju na sporazum o sukcesiji.

Iz Srbije pak optužuju Sloveniju da nije vratila zbirku automobila posuđenih iz Beograda za izložbu prije početka rata. Tvrde kako je u Tehničkom muzeju Slovenije, od 17 vozila, 11 u vlasništvu Muzeja povijesti Jugoslavije, a dva Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

Brozovi nasljednici smatraju da do ovog ne bi došlo da je sef otvaran u nazočnosti svih pretendenata na nasljedstvo, a ne samo ljudi bliskih predsedniku Srbije Oliveru Antiću, Miloradu Simiću i Nenadu Jevremoviću.

Bivše države SFRJ najveći interes, što se Titove ostavštine tiče, pokazuju za zlatne poluge, satove, nakit i numizmatičku zbirku novca.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

AS
asi2013
19:14 09.01.2014.

Dajmo naš dio nekome, Srbija je u teškom stanju, dajmo njoj i onoj sirotinji Regije koju toliko rado spominjemo.

AA
aabbcc
21:19 09.01.2014.

34-god. je proslo i ja ne vjerujem, Sramota da to niko nije pokrao ako nesto i vrijedi...?!

IS
istri
14:59 14.01.2014.

najbolje ga dati slovencima ,jonako im je u krv zivjeti na tudijim ledjima. bosanci pogotovo su im izgradili sloveniju svojim rukama ,sad im jos titova ovstavstina treba,GNJIDE VJECNE.