Zagorski chef

Titulu prve kuhače Zagorja - Chtefa, treći je put ponio Tomislav Kožić

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Chef
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Chef
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Chef
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Chef
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Chef
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Chef
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Chef
30.10.2014.
u 16:27
Njegovo jelo “Purica na dlanu” osvojilo je članove stručne komisije - Ivicu Štrumla, šefa kuhinje hotela Palace, zatim Branka Čukelja, šefa kuhinje u hotelu Sheraton te Slavka Večerića, počasnog člana Hrvatske kulinarske akademije
Pogledaj originalni članak

Tomislav Kožić, šef kuhinje Bluesun hotela Kaj iz Marije Bistrice pobjednik je 4. Kulinarske manifestacije “Chtef, zagorski chef“. Statua Zagorskog chefa uručena mu je po treći puta.

U žiriju sama elita

Njegovo jelo “Purica na dlanu” osvojilo je članove stručne komisije, koju su činili vrsni poznavaoci kulinarstva - Ivica Štruml, šef kuhinje hotela Palace, zatim Branko Čukelj, šef kuhinje u hotelu Sheraton i dopredsjednik hrvatskog kulinarskog saveza te Slavko Večerić, počasni član Hrvatske kulinarske akademije. Drugo mjesto osvojio je Marko Živaljić, šef kuhinje Majsecov mlin, a treći je Mislav Božić iz hotela Villa Magdalena.

Mladi kuhar Tomislav po treći je puta pobijedio na ovoj manifestaciji u pripremanju jela od tradicionalnih zagorskih namirnica na inovativan i maštovit način. Tema je bila purica, mlinci te domaće šljive. Sedmorica veličanstvenih dobro se oznojila u kuhinji u Termama Tuhelj, kako bi tradicionalnom i prepoznatljivim jelu dali svoj pečat. No za jelo pobjednika Tomislava Kožića, kako je to rekao Ivica Štruml, predsjednik komisije, presudila je atrakcija na tanjuru.

- Odlični su okus i miris jela, kao i boje, kuhar je pred nas postavio pravu tradicijsku priču - rekao je šef Štruml. Iako majstor od kuhače, Tomislav je skromno rekao kako je presudila ljubav prema kuhanju.

- Purice se u Zagorju često mogu vidjeti po livadama i šljivicima, ovo je jedan suživot, pa sam to pretočio u svoj recept. Za desert sam ponudio medenjake sa bistričkim šljivama - rekao je Tomislav te se našalio, poručivši kako još nije oženjen. Također, istaknuo je kako ga je tom receptu poučio kuhar Tomislav Špiček. “Purica na dlanu” sada će biti na meniju hotela Kaj, kao i njegova prijašnja pobjednička jela.

Sve u znaku broja sedam

U natjecanju sudjeluje samo sedam kuhara, jer, kako to objašnjavaju u Županiji koja je organizator manifestacije, broj sedam je neodvojiv od Zagorja - bajke na dlanu u kojoj se smjestilo sedam gora, sedam rijeka, sedam ljekovitih izvora i sedam gradova.

Osim preciznosti, termičke obrade namirnica, maštovitosti i kreativnosti, u pripremi jela važna je bila i moderna prezentacija tradicije te harmonija koje čine cjelinu. Osim trojice najboljih svoje majstorske vještine u kuhinji su pokazali Mirko Ljubić iz restorana Dvorac Mihanović, Ivica Žulj iz Termi Jezerčica, Josipa Antolić iz Ville Zelenjak-Ventek i Zdenko Tisanić iz restorana Stara škola. Svi kuhari su se trudili na tanjuru spojiti tradicionalno i moderno, a za bolji okus neki su koristili i domaću šljivovicu.

Inače, meso zagorske purice je prvi proizvod u kategoriji svježeg mesa koji je u RH dobio oznaku zemljopisnog porijekla.Uz puricu i mlince degustirale su se i štrukli, Babičini kolači, koje su pripremile žene iz Petrovskog, a uz gastro ponudu, bilo je tu i vrhunskih zagorskih vina.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.