ZAGONETKA IZ 1924.

Tko je bio prvi na "krovu svijeta"?

Tko je bio prvi na "krovu svijeta"?
28.01.2010.
u 15:52
Vječita zagonetka dvojice planinara koji su 1924. poginuli na Mount Everestu – jesu li živote izgubili penjući se, ili silazeći s vrha – mogla bi biti razriješena ako se nađe truplo Andrewa Irvinea.
Pogledaj originalni članak

Iskusni planinar George Mallory, kojem svijet duguje – točan ili izmišljen – najpoznatiji citat u povijesti planinarstva ("Zašto se pokušavate popeti na Everest? Zato što je tamo!") život je izgubio u svojemu trećem pokušaju osvajanja najviše planine svijeta.

George Mallory i Andrew Irvine poginuli su na samo nekoliko stotina metara od vrha Everesta 8. ili 9. lipnja 1924. No, jesu li poginuli u odlasku ili u povratku, što bi Edmundu Hillaryju i Norgayu Tensingu oduzelo naslov prvih ljudi koji su osvojili Everest, nikad nije sa sigurnošću utvrđeno.

Malloryjevo tijelo nađeno je 1999., a za tijelom njegova penjačkog kolege još se traga.

Na zračnim snimkama visoke rezolucije još 1984. nedavno je kompjuterskom analizom uočena jedna mrlja koja bi mogla biti Irwineovo truplo. Ako uz Irwineovo tijelo bude nađena i kamera VPK ("Vest Pocket Kodak") koju je imao sa sobom, i ako film iz nje bude moguće razviti – a u Kodaku tvrde da to nije nemoguće – povijest osvajanja Everesta mogla bi doživjeti korjenite promjene.

Povjesničar Tom Holzel pokušava organizirati ekspediciju u kojoj bi se pronašlo Irwineovo tijelo, jedno od 120 trupala planinara koji su ostavili glavu na "krovu svijeta" i još su uvijek tamo u vječnom ledu. No, podvig Edmunda Hillaryja i šerpe Tensinga ipak će ostati u povijesnim knjigama: ono što je sigurno jest da su oni bili prvi u povijesti koji su se živi vratili s vrha Everesta, i to im nitko neće oduzeti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OR
orisis
07:11 21.07.2011.

podvig Edmunda Hillaryja i šerpe Tensinga je bio poklon za kraljichin rodjendan...

Avatar punkufer
punkufer
11:05 29.01.2010.

Tijelo Georgea Malloryija je pronađeno prije nekoliko godina. Jako dobro je očuvano ali dokaza o uspješnopm usponu na vrh nema. Tijelo Andrewa Irwina nije pronađeno. Na osnovu do sada prikupljenih dokaza nije moguće zaključiti da li su se Mallory i Irwin popeli na vr.