Varaždin

Tko ne plati sav dug za najamninu, letjet će van iz gradskoga stana

Foto: MARKO JURINEC / PIXSELL
Tko ne plati sav dug za najamninu, letjet će van iz gradskoga stana
19.04.2010.
u 15:05
Varaždinci koji žive u stanovima u vlasništvu grada za najamninu su dužni 1,29 milijuna kuna. Grad je dovršio evidenciju te sad točno zna tko gdje živi
Pogledaj originalni članak

– Stanari gradskih stanova u Varaždinu za najamninu su dužni čak 1,29 milijuna kuna. Treba to što prije riješiti. Sve koji su dužni više od tisuću kuna, pozvat ćemo da potpišu izvansudsku nagodbu kojom će se regulirati dinamika vraćanja duga. Ako je ne potpišu, pokrenut ćemo sudski spor za naplatu i iseliti ih – kaže Vladimir Kukec, ravnatelj Javne ustanove Gradski stanovi.

Odzvonilo je stoga dugogodišnjoj zbrci i neplaćanju najamnine, koja je u većini slučajeva zaštićena, pa je tek 2,61 kune po metru četvornom. Popisani su stanari gradskih stanova, pa se točno zna tko gdje živi. Do sad su se podaci razlikovali među gradskim upravnim odjelima zbog postupka denacionalizacije nekretnina. Sav dug neće se moći naplatiti jer neki umrli stanari nemaju nasljednika.

Budući da u 379 gradskih stanova (svi su iznajmljeni) žive socijalno ugroženi, naplata neće ići lako. Provjerit će se siromašne obitelji i predložiti da se njihov dug plati novcem namijenjenim socijalno ugroženima, kaže Kukec. Novcem od naplaćenih najamnina održavaju se zgrade. Stanovi su u boljem stanju nego prije, kaže, od kad su uvedene kontrole.

Dio tih stanova, njih 50, će se ponuditi na prodaju.

– Prodavat će se uglavnom u većim zgradama u kojima grad ima manje stanova. Pričuva koju grad kao vlasnik plaća, često je veća od zaštićenih najamnina koje prima od stanara. Naravno, uvjet je da su ljudi dali zahtjev za kupnju stana – kaže Kukec.

Sudski vještaci procijenili su stanove, u skladu s cijenama stanova poticane stanogradnje. Cijena po kvadratu ispala je tako povoljnih 620 eura. Deset posto treba platiti odmah, a ostalo u 10 godina, uz kamate četiri posto.

– Prednost u kupnji stanova imaju njihovi najmoprimci. Otkupi li tko drugi stan, mora stambeno zbrinuti stanare – kaže Kukec.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KR
krka
11:39 25.04.2010.

Kaj su stručne službe radile do sada? Taj dug nije nastao za 2ili 3 mjeseca.Normalno, sada će teško biti naplatiti pune iznose kad se to nakupčalo.Nemogu zamisliti da živim u stanu povlaštene kategorije i da tu umanjenu najamninu još i ne plačam.Mali idu za velikima...Vremena i jesu teška, ali: puni kafići, puni korzo,.... demantiraju nas da loše živimo. Oprostite, s obzirom na broj stanovnika 6 miliona mobitela koje posjedujemo demantira mnoge stvari i pokazuje sliku bahatog i rastrošnog društva, mada vičemokako nam je teško i kako su nam svi krivi sve!!!