Novi Blaženici

Tko su dvojica hrvatskih mučenika s Kosova

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Fra Ivan Matić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Fra Ivan Matić
04.11.2016.
u 18:00
Umirali su u strašnim bolovima nakon mučenja
Pogledaj originalni članak

Hrvati ove subote dobivaju dvojicu novih blaženika. U skadarskoj katedrali sv. Stjepana Prvomučenika u Albaniji bit će proglašenje 38 mučenika koji su ubijeni iz mržnje prema vjeri, “in odium fidei”, u razdoblju od 1945. do 1974., a među njima su i dvojica Hrvata, fra Serafin Glasnović Kodić, rodom iz Janjeva, i don Anton Muzić, rodom iz Vrnavokola u župi Letnica. Predsjedatelj slavlja bit će kardinal Angelo Amato.

– Postupak za beatifikaciju mučenika počeo je u Skadarskoj nadbiskupiji 10. studenoga 2002. i u početku je obuhvaćao 40 mučenika te je na tom popisu bio još jedan Hrvat iz Janjeva, fra Alojzije Palić, za kojega je kasnije otvoren poseban proces – kaže nam fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor iz Samobora.

Sluga Božji fra Serafin Glasnović Kodić rođen je u Janjevu 25. travnja 1893. Teološki studij započeo je u franjevačkoj bogosloviji u Skadru, a zatim je nastavio u Grazu u Austriji. Obnašao je službu župnika u župama Dushman, Shalë, Prekal, Bushkash, Vukël i na kraju u Lješu (Lezhë), a u svojoj provinciji bio je definitor, ekonom i profesor.

– Bio je to čovjek velike razboritosti i oštroumnosti. Nakon jednog provincijskog sastanka bio je uhićen i okrutno mučen, zbog lažne optužbe i zavjere. Tijekom mučenja i ispitivanja bio je teško ranjen na dušniku te je poslije nekoliko dana, 11. svibnja 1947., preminuo u franjevačkom samostanu u Lješu, u Albaniji, koji je već tada bio pretvoren u bolnicu.

Bolničarka Marie Ndoja, koja ga je njegovala u vrijeme agonije, pokopala ga je kriomice ispod masline u samostanskom vrtu. Njegovi posmrtni ostaci sada počivaju u zidinama franjevačke crkve u Lješu – kaže fra Ivan Matić.

Sluga Božji don Anton Muzić rođen je 12. svibnja 1921. u Vrnavokolu, župa Letnica. Kasnije je prešao u Skadarsku biskupiju. Srednju školu završio je u Papinskom sjemeništu u Skadru, a 1938. odlazi u Rim u Kongregaciju za propagandu vjere. Za svećenika je zaređen 19. ožujka 1945. u Rimu.

– Komunistički režim uhitio ga je 20. svibnja 1947. godine i odveo u istražni zatvor gdje je bio neljudski mučen jer se nije htio odreći svoje vjere. Suđenje mu je bilo 14. siječnja 1948. godine, a pet mjeseci nakon oslobođenja umro je u strašnim bolovima, ležeći ispod stubišta na ulazu u zgradu nadbiskupije u Skadru.

Svojim je kolegama zatvorenicima rekao: “Ako jednog dana vidite članove moje obitelj, recite im da sam potpuno nevin i da umirem za svoju vjeru u Krista” – kazao je fra Ivan Matić.     

>> Bozanić: 90% učenika u osnovnim školama izabire vjeronauk, uveden je po demokratskom slobodnom izboru

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

BO
boris
18:07 04.11.2016.

Super! Neka je Bogu na slavu.

DU
Deleted user
18:09 04.11.2016.

Do kraja mandata ove vlade, malo tko u Hrvatskoj neće biti mučenik.

Avatar Jmslbrod
Jmslbrod
18:27 04.11.2016.

A sto je sa zivim mucenicima u Hrvatskoj!!?