Ljubljanska banka

Milanović o presudi: Bez zluradosti. Žao mi je što je to moralo ovako završiti

Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
Zoran Milanović,Bruxelles
16.07.2014.
u 19:08
Na pitanje kako će se ova presuda odraziti na odnose Slovenije i Hrvatske, koje se spore oko prenesene štednje, Milanović je rekao da je to dobro pitanje te da on smatra da je i prenesena štednja obuhvaćena ovom presudom
Pogledaj originalni članak

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da smatra pravednom današnju presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu koji su štediše pokrenule  protiv Ljubljanske banke jer u njoj sud pravomoćno zaključuje da štednja u toj banci nije predmet sukcesije SFRJ. 

– To će sigurno utjecati i na hrvatske štediše jer je riječ o presedanskoj presudi. Nakon 23 godine to se rasplelo pred europskim sudom. To je, prema mome mišljenju, pravedno. Naravno, to sad dovodi Sloveniju u dosta kompliciranu situaciju, i zbog mogućih kamata, ali u svakom slučaju obveza je Slovenije da ljudima omogući pravo na, kako se to zove, mirno uživanje vlasništva. To je isto kao vikendice slovenskih građana na hrvatskoj obali kojih ima tisuće i koje nisu nijednog trenutka osporavane i otuđivane. Novac, vikendice, to je isto – rekao je Milanović.

Na pitanje kako će se ova presuda odraziti na odnose Slovenije i Hrvatske, koje se spore oko prenesene štednje (današnja presuda odnosi se na neprenesenu štednju građana), Milanović je rekao da je to dobro pitanje te da on smatra da je i prenesena štednja obuhvaćena ovom presudom. 

- To je, po meni, također obuhvaćeno. Bez ikakve zluradosti. Žao mi je što je na kraju to moralo ovako završiti. Od toga su svi imali štete, a najviše Slovenija. Na odnose Hrvatske i Slovenije to se ne bi trebalo odraziti uopće jer to je odluka Suda u organizaciji čiji je član i Slovenija, u Vijeću Europe. To je obveza Slovenije, oni to moraju napraviti. Bit će skupo i na kraju potpuno nepotrebno. I Ljubljanska banka je mogla, da je isplatila tu štednju, raditi u Hrvatskoj, biti možda prva banka u Hrvatskoj, ali za to nije bilo ni političke hrabrosti ni mudrosti. Evo, sad je došla pa gotovo kazna – zaključio je Milanović.

>> 'Ma hoće li mi sigurno vratiti novac? Muž je umro od jada'

>> Europski sud za ljudska prava: Slovenija mora vratiti novac svim štedišama

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 44

DU
Deleted user
19:24 16.07.2014.

Izgubili presudu sa izbrisanima, izgubili presudu za povrat štednje Ljubljanske banke, izgubili Mercator. Isto se piše s presudom Savudrijske vale.

SW
swic
19:30 16.07.2014.

Hm a meni drago ! Makar ja da doijem ono sto moji roditelji nisu , a krvavo zaradili i povjerili janezima . E pa nicija nije do zore sjala pa ni njihova amen

SA
Sargovac
19:40 16.07.2014.

Pravda je ponekad spora, a drago mi je zbog svih stedisa i sada neka traze i zatezne kamate kako to rade banke.