Kreditni rejting

Ćorić: Nadam se da će kreditna agencija S&P dati određeni prostor novoj vladi

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Ćorić: Nadam se da će kreditna agencija S&P dati određeni prostor novoj vladi
12.01.2016.
u 17:55
"Nažalost, u protekle četiri godine Hrvatska je dvaput doživjela pad kreditnog rejtinga i negativne izglede, a sada smo jedna od četiri ekonomije koje imaju negativne izglede u svijetu vezano uz kreditni rejting", upozorio je Ćorić
Pogledaj originalni članak

Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić izrazio je nadu da će kreditna agencija Standard & Poor (S&P) dati "određeni prostor" novoj vladi i promjenama koje se očekuju i tek onda pristupiti eventualnoj promjeni hrvatskog kreditnog rejtinga.

– Nažalost, u protekle četiri godine Hrvatska je dvaput doživjela pad kreditnog rejtinga i negativne izglede, a sada smo jedna od četiri ekonomije koje imaju negativne izglede u svijetu vezano uz kreditni rejting – upozorio je Ćorić u izjavi za novinare u središnjici HDZ-a vezano uz činjenicu da Hrvatsku krajem tjedna čeka nova procjena kreditnog rejtinga agencije S&P. 

Izrazio je nadu da će rejting agencije dati određeni prostor novoj vladi i promjenama koje se očekuju i tek onda pristupiti eventualnoj promjeni kreditnog rejtinga. 

Ćorić je kazao i kako obeshrabruje što je naša zemlja u zadnje četiri godine doživjela ogroman porast javnog duga koji se približava razini od 90 posto BDP-a te da ne veseli niti činjenica da je prošle godine deficit proračuna bio oko 4,5 posto BDP-a što je vodilo daljnjem rastu javnog duga.

Nije želio potvrditi, ali niti demantirati informaciju da će se mandatar Tihomir Orešković uskoro naći s ljudima iz financijskih agencija i banaka rekavši  da bi osobno uvijek to pozdravio. – Takva situacija govori u prilog tezi da je mandatar Orešković itekako svjestan gorućeg problema hrvatske ekonomije i dobrodošla je bilo kakva aktivnost koja vodi stabilizaciji javnih financija i povećanju kredibiliteta u očima svjetske ekonomske javnosti.

Ćorić je, upitan kako komentira podatke HNB-a da su izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prva tri tromjesečja prošle godine bila znatno manja nego u istom razdoblju 2014. godine,  kazao kako Hrvatska godinama po procjenama mnogih relevantnih financijskih institucija nije najbolje investicijsko okruženje zbog loše poslovne klime.

Upozorio je kako je 2015. godina označila i negativna kretanja u financijskom sektoru te drži kako je taj rezultat djelomično posljedica i toga da su financijski posrednici doživjeli negativne rezultate usred konverzije kreditnih linija švicarskog franka  u euro. – U području investicija jako puno se može napraviti – kazao je Ćorić.

>> Novinari Večernjeg savjetuju Oreškovića: Ovi ljudi bi bili kvalitetni ministri u Vladi! 

>> Plaćat ćemo 20 mlrd. kn godišnje za kamate

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

RI
rikavac
18:17 12.01.2016.

zasto niko ne spominje godine 2004-2012 i kakvom je stanju tad bila Hrvatska?

DD
ddh
18:56 12.01.2016.

Bild bi dobro, pa cak i za crvene birace interesantno, da se strana ulaganja usporede sa 2011 ili sa razdobljem od 2008-2011. Onda bi se moglo vidjeti koji katastrofalni pad tih investicija prati vladu, koja tvrdi kako je ona dobro radila. Ne pomazu tu ni hvalospjevi raznih Munizaba, niti orgijanje raznih " antifasista" ili sl. Zbog upropastavanja hrvatske ekonomije morala bi cijela vlada prostaka Milanovica pred sud i preuzeti odgovornost za to t.zv. "vladanje" i za upropastavanje Hrvatske. A kaj se javnog duga tice i tu je isto. Veliki "ekonomski strucnjaci" i segrti i studenti u vladi prostaka Milanovica su sve upropastili, sto su dotaknuli.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
01:05 13.01.2016.

Vjerujem da če svi iz bivše vlade odnosno komunjare skočiti i pokušati blokirati sve dobro što če nova vlada pokušavati. Oni su nas zadužili za sto milijardi kuna a da ih za tu pljačku nitko nikad ne pita "gdje je taj novac" Nadam se da če se ustanoviti tko je i gdje stavio taj novac te tko je opljačkao novce i da če krivci odgovarati. Pozdrav dobrim ljudima