Tomislav iz Podturna

Tomislav iz Podturna gradi dvorac od čak sto tisuća šibica!

Foto: 'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'06.07.10., Podturen- Tomislav Horvat, gradjevinski tehnicar iz Podturena, izradjuje makete od obicnih sibica. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL
sibice
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL
sibice
08.07.2010.
u 15:50
Šibicama odreže glave i potom ih lijepi na podlogu od iverice. Ne kopiram postojeće, nego stvaram svoje građevine, kaže Tomislav. Skicu radi samo za krovišta, ostalo improvizira.
Pogledaj originalni članak

– U Podturnu i okolici ne možete kupiti veće kutije šibica, sa 250 primjeraka. Sve sam ja pokupovao – kaže 21-godišnji Tomislav Horvat, građevinski tehničar iz Podturna. Iz gušta gradi dvorce, crkve, mostove i druge građevine – od šibica!

Počeo nakon maturalca

– U trećem srednje bio sam na praksi u arhitektonskom atelijeru Armina Sovara u Čakovcu. On je pravio makete od kartona i šperploče za investitore. Ondje je sve počelo – otkriva Tomislav. Počeo je nakon maturalca i, šibicu po šibicu, nakon 11 mjeseci dovršio je veliki most. U njega je ugradio 7500 šibica.

– Prvo nisam ni znao koje ljepilo koristiti. Bio sam alergičan na prvo. Savjetovao me je tesar iz Podturna - kaže. Nije kopirao građevine, već je smišljao svoje i improvizirao. Jedino za krov izrađuje skicu.

– Poslije mosta krenuo sam s lovačkom kućicom, a na kraju je ispala tvrđava, kojoj je ta kućica bila samo jedan toranj – objašnjava kako se razvijaju ideje. Nakon male vjetrenjače izradio je svoje remek-djelo, za koje mu je trebalo čak 20 mjeseci – katedralu, u koju je ugradio točno 34.371 šibicu.

Spreman i prodavati

– Kažu ljudi da ih podsjeća na međugorsku. Naime, u Mostaru sam studirao građevinu prvu godinu. I radio sam, ali sam ostao bez posla. Sad sam nastavio studij građevine u Varaždinu – kaže Tomislav, koji si je sada zadao najteži zadatak. Naime, počeo je graditi dvorac u koji će ugraditi čak 100.000 šibica. Šibice lijepi na iverice, a dvorac će biti na čak četiri iverice. Na prvoj su niknuli tornjevi, u koje je već ugradio 20.000 šibica. A počeo je graditi arenu, kaže smijući se.

Na dan je postavio najviše 900 šibica, ali uspije oko 300 u prosjeku.

– Poslije posla lijepio sam barem jedan sat. Sad, kad opet studiram, ipak mogu više. Šibice me opuštaju. No ispočetka, dok se nisam uvježbao, bio sam živčan, kao kad slažeš karte pa padaju - kaže i dodaje da bi, sjednu li prave ponude, makete i prodavao. Da mu građevinske konstrukcije leže, vidjelo se još dok je bio srednjoškolac i nastupao na državnom natjecanju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.