Posljedice otkrivanja ugovora

Karamarko se ubuduće ne smije miješati u slučaj Ina - MOL

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Tomislav Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tomislav Karamarko
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.04.2016., Zagreb - Clanovi Hrvatske Demokratske Zajednice birali su predsjednika po prvi puta po nacelu jedan clan jedan glas. Jedini kandidat za predsjednika stranke bio je Tomislav Karamarko. Docek izbornih rezultata za predsjednika HDZ-a u Sredisnji
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
30.12.2015., Zagreb - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
12.05.2016.
u 09:58
Objava poslovnih ugovora tvrtki Karamarkove supruge i Joze Petrovića mogla je promijeniti i percepciju o stavovima ministra Horvata
Pogledaj originalni članak

Očigledno je da se zbog o vjerodostojnosti funkcije prvog potpredsjednika i same Vlade Tomislav Karamarko mora izuzeti od svih aktivnosti vezanih za Inu-MOL nakon objave poslovnog ugovora tvrtki njegove supruge i MOL-ova lobista Joze Petrovića. Kako te privatne okolnosti mogu utjecati na ljude oko njega, vidjelo se po “atavističkoj” i neprimjerenoj reakciji HDZ-ova Andrije Mikulića na zahtjev Mostova Mire Bulja da Povjerenstvo istraži privatno-javni odnos obitelji Karamarko s MOL-om. Također, nove su okolnosti dovele i do promjene percepcije dosadašnjih “soliranja” HDZ-ova ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata, koji još od siječnja govori kako nam nisu trebale arbitraže s MOL-om, nego pregovori i dogovori jer arbitražu možemo i izgubiti.

S obzirom na to da je to rezultiralo i nedavnim “ultimatumom” Mostu, prema interpretaciji medija, po objavi poslovnog ugovora Karamarkove supruge, osnaženi su argumenti i za drukčije interpretacije te inicijative, osobito u kontekstu iskustva koje nacija ima s bivšim premijerom. Ako iza te inicijative službeno stoji HDZ, objektivno se nameće pitanje kakvog su utjecaja na to imali privatni Karamarkovi odnosi. Bez obzira na to što on ističe kako je uvijek znao odijeliti privatno od javnoga. Naime, upit Povjerenstvu o značaju privatnih i poslovnih odnosa njegove supruge s Petrovićem mogao je poslati davno prije, već po preuzimanju funkcije. Jer, što bi bilo da Bulj nije galamio, a Nacional to objavio?

Karamarko je bio saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a kad je dvogodišnji ugovor tvrtki njegove supruge i Petrovića u siječnju 2015. prestao, ali ne zbog toga kako bi se spriječio mogući sukob interesa Karamarka kao izglednog člana Vlade, već je tada istekao rok konzumacije tog ugovora. Karamarko tada nije bio u prilici da kao dužnosnik odlučuje o sporu Ina – MOL pa sukoba interesa nije moglo biti. Poslovna suradnja njegove supruge i lobista MOL-a bila je “samo” politički intrigantna okolnost zbog MOL-a i Petrovićeva nekadašnjeg angažmana u upravi Ine. I od kada je postao prvi potpredsjednik Vlade, Karamarko nije u sukobu interesa.

Doduše, razgovarao je s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u veljači, ali, kako je rekao novinarima, nisu razgovarali o Ini i MOL-u. Lani u srpnju, kao šef HDZ-a, sastao se i s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom, kad ga je Gordan Maras prozvao za tajne razgovore o Ini i MOL-u. Ali Karamarko je to nazvao nesuvislom konstrukcijom jer su razgovori bili po stranačkoj liniji, premda je prema objavi mađarske agencije bilo govora i o odnosima država nakon arbitraža. Potencijalni sukob interesa aktivirao bi se kad bi Karamarko sudjelovao u procesima vezano za arbitražu i odnose Ine i MOL-a, jer bi time ugrozio povjerenje građana u motive svoga javnog angažmana.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sprečavanju sukoba interesa Dalija Orešković u Dnevniku NoveTV rekla je da Karamarko sam mora prepoznati što treba učiniti da zaštiti javni interes ili tražiti pomoć Povjerenstva, s obzirom na alarmantne okolnosti koje ga povezuju s Petrovićem, premda zakon zasad nije prekršen.

>> Ana Karamarko: Tvrtka Drimia nikad nije radila u interesu MOL-a

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 73

Avatar 123456
123456
10:07 12.05.2016.

Karamarko se ubuduće ne smije miješati u slučaj Ina - MOL - reće marinko jurasić i osta živ!!! Hahahahahahahahaha ...... haha!

JD
john.drum.501
10:16 12.05.2016.

Mediji su doista pretjerali sa javnim "linčem". Ovo je već vjerojatno deseti tekst danas koji čitam i sve na isti kalup. Da, arbitražu gubimo. Ali ne zbog Karamarka nego zbog bivše Vlade i Jadranke Kosor. Hernandija ne traži interpol i nevin je čovjek. Svjedok Ježić, bivši pripadnik UDBE, za kojega znaju gotovo svi. I na osnovu čega onda dobiti arbitražu? Nikako da ti isti mediji koji prozivaju, da se konzultiraju sa strukom. Oni optužuju, oni sude, oni određuju... Ovo je nevjorajtno i neshvatljivo. A nitko da prati stručnu literaturu.

BR
Branko102
11:24 12.05.2016.

Ovaj partitokratski nazovi demokratski sustav je došao do kraja.U svim strankama sjede profesionalni lopovi koji rastaču hrvatsko biće i hrvatske resurse.