PARTNERI kod šefa

Karamarko priznao da su spori i da Vlada treba ubrzati

Foto: Grgur Žučko/pixsell
04.01.2016., Zagreb - Predstavnici HDZ-a i Mosta nakon sastanka u sredisnjici HDZ-a dali su izjave za medije. Bozo Petrov, Tomislav Karamarko, Ivan Jabuka. Photo:
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.03.2016., Zagreb - Predsjednici stranaka Domoljubne koalicije dolaze na sastanak u Banske dvore. Photo:
05.03.2016.
u 17:12
Brkić je nestao otkad je kandidiran za ministra branitelja pa nije ni čudo da Vijeće za suradnju ne funkcionira niti imamo s kim o tome razgovarati, kaže naš izvor
Pogledaj originalni članak

Šefovi Domoljubne koalicije jučer su se u Banskim dvorima na brzinskom 45-minutnom sastanku dogovorili da se mora ubrzati proces preuzimanja vlasti, ali i da će se stranke te koalicije sastajati svakog tjedna.

Samo 45 minuta

Dosad to nije bio običaj, ali očito su manji partneri u koaliciji tražili redovne koordinacije kako bi bili na izvoru informacija, ali i kako bi se požurio proces kadroviranja na kojem Vlada zapinje već mjesec dana. Sastanak je išao i u smjeru gašenja vatre jer su se HDZ-ovi partneri dan prije pobunili i otvoreno poručili da Vlada ne funkcionira te da SDP i HNS i dalje drže vlast jer još nisu ekipirana ministarstva, a javnim poduzećima i dalje upravljaju kadrovi bivše SDP-ove Vlade. Štoviše, Darinko Kosor, šef HSLS-a, otvoreno je poručio da se vladajući moraju resetirati ili je vrijeme za nove izbore.

Sastanak je održan jučer nakon što je prekjučer odgođen, a bio je vrlo kratak jer je Tomislav Karamarko, šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade, već u 13 sati imao dogovoren sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga. Na taj je sastanak kasnio 15 minuta kako bi dovršio onaj sa svojim koalicijskim partnerima. Od sudionika sastanka u Banskim dvorima doznajemo da je i Karamarko priznao da je svjestan sporosti u kadroviranju, da se rad Vlade mora ubrzati, ali da je sporost posljedica problema usuglašavanja s Mostom. Most, čuje se u Domoljubnoj koaliciji, još nije odustao od principa vertikala, odnosno da toj opciji pripadnu javna poduzeća koja su u resorima njihovih ministarstava. Da Most inzistira na vertikali, potvrdio je preksinoć u Otvorenom i Nikola Grmoja, jedan od utemeljitelja Mosta, rekavši da je jasno koja poduzeća po vertikali pripadaju Mostu. HDZ-u je pak sustav vertikale potpuno neprihvatljiv, u prvom redu zato što ne žele dijeliti resore na HDZ-ove i Mostove, ali i zato što bi u tom slučaju Mostu pripala najvažnija poduzeća: Ina, HEP, Janaf, Plinacro, Hrvatske vode i Hrvatske šume. HDZ-u bi pak ostale cestarske i željezničke tvrtke koje grcaju u dugovima i problemima.

Bačen u medijsku vatru

– Ta su prosperitetna poduzeća u resorima Ministarstva gospodarstva, kao i agencije koje su pod Ministarstvom poljoprivrede, ali i zaštite okoliša, a to je sve u rukama Mosta – rekao nam je izvor iz Domoljubne koalicije. Isti izvor dodaje da su vertikale Domoljubnoj potpuno neprihvatljive pa je očito da će “usuglašavanje” s Mostom i dalje biti burno i iscrpljujuće. Naš drugi sugovornik iz te koalicije kaže da su svi šefovi stranaka koje je Karamarko okupio jučer izrazili nezadovoljstvo sporošću i tražili te dogovorili ubrzavanje svih procesa preuzimanja vlasti.

– U Domoljubnoj koaliciji nema pukotina, kompaktni smo i želimo raditi – rekao je naš sugovornik. Na sastanku je uz Karamarka bio i Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a i koordinator za koalicijske partnere, koji je i dogovarao sve HDZ-ove koalicije. Na sastanku se potegnulo i pitanje Vijeća za suradnju koje se nije sastalo tri tjedna, a naš izvor kaže da je problem u i tome što je Milijan Brkić, koordinator Domoljubne koalicije u Vijeću, praktički nestao nakon što ga je Karamarko kandidirao za ministra branitelja.

– Brkića nema nigdje pa o problemu Vijeća nemamo s kim ni razgovarati – rekao je naš izvor. Brkić je očito nezadovoljan što je kandidaturom bačen u medijsku vatru a da njegova pozicija prethodno nije dogovorena s premijerom i Mostom i da se s njim nije ozbiljno o tome razgovaralo.

>> Ključne funkcije u državi još drže SDP i HNS, dok između Domoljubne koalicije i Mosta bukte sukobi

>> Darinko Kosor objavio zaključke sa sastanka Domoljubne koalicije

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

CR
crocro
20:16 05.03.2016.

Zašto se radi sporo? Iz dva razloga. 1. Oni doista ne znaju gdje je granica da stanu u međusobnom prepucavanju, oni ne znaju gdje je granica do kada narod misli da je stvar normalna a od kada narod misli da je stvar nenormalna, oni ne znaju da su partneri u vlasti a ne oponenti. Samo kada bi spoznali činjenicu da su partneri a ne oponenti, već bi slika bila bolja. Ali oni ne znaju gdje je granica kada narodu moraju pokazati da su partneri koji surađuju, a vrijeme prolazi munjevito i umjesto da se bave gorućim problemima oni se još uvijek bave problemima imenovanja, puštanja ega iz džepa te medijskim komuniciranjem. 2. Oni znaju da im je gubitnički premijer najavio "pakao" i po tome scenariju se sve događa. Zašto? Zato što su "progutali mamac" i bave se odgovaranjem na sve prozivke tako da vrijeme troše na opravdavanja i odgovaranja SDP-u , umjesto da ih otkače i da "igraju svojim stilom igre". A oni igraju onako kako im je suparnik nametnuo. Suparnik upravo želi da izgube vrijeme a ništa ne naprave kako bi ojačao bijes građana da se ništa ne događa, a onda bi oni u datom trenutku uskočili na vlast, zar bivši premijer nije rekao da će biti u pripravnosti za preuzamanje vlasti. I sve to vladajućima ništa ne govori i ništa im ne znači da "igraju" svoj stil igre na terenu. Kada se tu uključi borba sa nagomilanim uhljebima u državnom aparatu u kojoj nema jedinstva već početna opstrukcija od svojih partnera, onda je stavr još složenija. Kada se tu uključi zabrinutost oko premijerova uključivanja kadrova koji su radili za SDP-ovu vlast i to čovjeka koji će koordinirati i povezivati ministarstva, onda je stvar još složenija. Domoljubna koalicija je relativni izborni pobjednik i zbog tobožnjeg mira u kući ne smije stvari gurati pod tepih. Valja im jasno provoditi svoje planove reformi i jasno narodu reći gdje "šteka" i gdje su problemi da se to ne može brže provoditi. Tako da narod zna u slučaju možebitnih izvanrednih izbora koga honorirati za pokušaj rada i odgovornosti a koga kazniti za pokušaj nerada i opstrukcije. Ako svatko nateže na svoju stranu, nema jedinstvenosti a ima gubitka vremena, čiji je to interes. Upravo onih koji su najavili "pakao" i koji čekaju u "zasjedi" za ponovno preuzimanje vlasti. Gospodo otvorite oči, Hrvatski narod je rekao da Hrvati trebaju upravljati Hrvatskom. Hrvatski narod zna da su se mnogi uhljebili po političkoj liniji tj. podobnosti a sada neki od partnera zanemajruju tu činjenicu i žele zadržati kadrove koji su bili u službi SDP-a. Kako nova vlast može funkcionirati, to ne bi pogodio niti Nostradamus.

DU
Deleted user
18:00 05.03.2016.

karamarkov životopis je bez mrlje, posebno me veseli jer je usao u vase redove preko stipe mesica, zna kako funkcionirate a i vi znate da milosti prema zlotvorima nece biti vratit cete sve pa i ono sto ste ukrali 1945 kad ste u opancima usli u zagreb

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
19:19 05.03.2016.

Neka su ga spori.. Milanče je brzao pa sad prati oće li biti 1000 eura po djetetu.