Od polja do stola

Tomislav Sokol: ‘Europska unija priprema nova pravila o označavanju hrane’

Foto: EPPGroup
Tomislav Sokol
Foto: EPPGroup
Tomislav Sokol
17.12.2022.
u 08:00
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), oko 60 posto odraslih osoba u Europi imaju problema s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću. Nažalost, ovaj problem ne zaobilazi ni djecu. Podaci govore da se s njim susreće i trećina djece u Europi, a poražavajuća je činjenica da je Hrvatska pri samom vrhu ljestvice po broju osoba s prekomjernom težinom.
Pogledaj originalni članak

Stoga Europska unija priprema nova pravila o označavanju hrane na kojima kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a za Strategiju ‘od polja do stola’ u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) radi i doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

‘Poznato je da je prekomjerna tjelesna težina čimbenik za razne kronične nezarazne bolesti i da kao takva predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Stoga je zdrava i uravnotežena prehrana ključna u borbi protiv pretilosti i prekomjerne tjelesne težine. Valja napomenuti i da je prevencija, koja između ostalog uključuje zdravu prehranu, važna u borbi protiv raka. Stoga Europska unija priprema nova pravila o označavanju hrane na prednjoj strani pakiranja proizvoda. To će potrošačima pri kupnji omogućiti brz i pouzdan odabir zdravih proizvoda. Sada je situacija takva da su informacije o hrani malim slovima navedene na poleđini pakiranja. Uz to, takve su informacije potrošačima nerazumljive.’ - kazao je Sokol i pojasnio da u Europi trenutno postoje različiti načini označavanja hrane.

Foto: EPPGroup
Tomislav Sokol

‘Na jedinstvenom tržištu Europske unije prisutno je nekoliko načina označavanja hrane. Primjeri uključuju oznaku ‘Živjeti zdravo’ u Hrvatskoj, simbol zelene ključanice koji se primjenjuje u Švedskoj i Danskoj, sustav ‘Nutri-Score’ razvijen u Francuskoj ili ‘NutrInform Battery’ koji se preporučuje za uporabu u Italiji. Cilj je takvih oznaka pomoći potrošačima pri odabiru zdrave hrane. Očekujemo da će Europska komisija uskoro predstaviti prijedlog ujednačene oznake pri čemu je važno da prijedlog koji će Komisija iznijeti bude utemeljen na znanosti i da se takvom oznakom ne može manipulirati potrošače. Primjerice, primjenom jedne od oznaka, gazirano piće s umjetnim sladilom rangirano je bolje od djevičanskoga maslinovog ulja. Drugim riječima, takva oznaka u očima potrošača prikazuje Coca-Colu kao zdravstveno prihvatljiviju od maslinovog ulja što je nedopustivo. Zato sam okupio koaliciju u Europskom parlamentu i založio se za uvođenje iznimke od obveze označavanja za maslinovo ulje kako bi se spriječilo da se konzumacija hrvatskog maslinova ulja prikaže kao zdravstveno manje prihvatljivija od konzumiranja Coca-Cole s umjetnim sladilom.’ - kazao je Sokol i istaknuo da je uvjeren da će Komisija uvažiti stajalište Europskog parlamenta pri iznošenju prijedloga.

‘Prema podacima koje je Komisija iznijela, zbog nezdrave prehrane, uglavnom kao uzroka kardiovaskularnih bolesti i raka, 2017. umrlo je više od 950 000 osoba, što čini petinu svih smrtnih slučajeva u EU-u. S tim u vezi, Svjetska zdravstvena organizacija jasno je istaknula da se pravilima o označavanju hrane potrošačima olakšava odabir zdrave hrane. Ključno je sada da potrošačima osiguramo pouzdanu i na znanosti utemeljenu metodu označavanja hrane, na čemu nastavljam aktivno raditi u Europskom parlamentu.’ - zaključio je Sokol.

Tomislav Sokol

Članak je realiziran u suradnji sa zastupnikom Tomislavom Sokolom i Klubom zastupnika Europske pučke stranke (EPP Group).

Pogledajte na vecernji.hr